JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga elenergimätare klarar inte stand-by
Foto: Oskar Lüren/Energimyndigheten
Kanske har du funderat på hur mycket el som kylskåpet, stereon, frysen eller mobilladdaren drar? Ett billigt sätt att ta reda på det är att köpa en elenergimätare för en eller ett par hundralappar. De fungerar alldeles utmärkt bara förbrukningen är över 3 Watt, visar Energimyndighetens test.
– Om du vill få ner din elräkning hjälper det ta reda på vilka prylar som drar mycket och kan stängas av när de inte används. Med enkla elmätare som de här kan man skaffa sig en bra uppfattning om vart elen tar vägen, säger Martijn Jansen som är testansvarig på Energimyndighetens Testlab i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten har testat sju enkla elenergimätare för att se hur noggrant de mäter. För att efterlikna en verklig användning i hemmen har Energimyndigheten mätt på några vanliga produkter: en tv, en LED-lampa och en mobilladdare.

Alla testade elmätare klarar att mäta rätt effekt på LED-lampan och på mobilladdaren och sex av elmätarna klarar också att visa rätt effekt för tv:n. De flesta elmätarna klarar av att mäta effekt på 3 watt eller mer. Men testet visar att ingen av elmätarna klarar att mäta riktigt låga effekter, som är vanligt i standby-läge.

Även elenergimätaren drar en del el, bland annat eftersom den har display. Som minst drar de testade elmätarna 0,35 watt och som mest 1,49 watt.

Du hittar de testade elenergimätarna här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)