JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RS hårdsatsar på blåvitt
Ända sedan starten 1937 har den brittiska komponentdistributören RS haft produkter som burit det egna namnet. Idag har de vuxit till 38 000 varianter, eller 7 procent av sortimentet i katalogen. Tittar man istället på försäljningen står de för hela 18 procent.
– Det är en win-win situation för både kunderna och oss. De får billigare komponenter och vi tjänar mer pengar, säger Massimiliano Rottoli som sitter i Milano och är global marknadschef för de produkter som bär RS namn.

I genomsnitt är komponenterna 30 procent billigare än motsvarande märkesprodukt men spannet är stort och beror både på typ av komponent och vilka kvantiteter det handlar om.

Blåvitt, Änglamark, Eldorado, Logg och Everest. Vi är sedan många år vana vid att mataffärer, klädbutiker och sportkedjor blandar egna lågprismärken med dyrare märkesprodukter. Men i försäljning till företag, så kallad B2B, är det inte alls lika vanligt.

I elektronikbranschen sticker RS ut genom att satsa hårt på området och dessutom sälja produkterna under det egna namnet, RS. De få konkurrenter som har egna varumärken är mer diskreta och använder neutrala namn. För den oinvigde kan det till och med vara svårt att hitta dem.

Men om man surfar in på RS svenska sajt är det enkelt att konstatera att företaget har 37 257 produkter som säljs under RS namn. Det är allt från en solcellsanläggning för 142 952 kronor till häftklamrar för mindre än ett öre styck. Vidare finns 48 handverktyg som säljs under namnet RS Essentials men företaget använder också varumärket Iso-Tech för test- och mätinstrument som oscilloskop, strömtänger och multimetrar.

RS har inga egna fabriker utan köper komponenter och andra produkter av olika tillverkare runt om i världen.

– Vi kompromissar aldrig med kvaliteten på produkterna. Vi låter testa på fabrikerna och så har vi ett labb i Storbritannien som också testar inkommande komponenter, säger Massimiliano Rottoli.

Sortimentet består till största delen av vad som kan kallas standardprodukter. Det är bland annat motstånd, kondensatorer och kontakter, produkter som är standardiserade vad gäller dimensioner och funktion. Men det innehåller också batterier, kraftmoduler, sensorer, motorer och fläktar.

Däremot hittar man inga integrerade kretsar eller styrsystem till processindustrin i RS-sortiment.

– På de områdena samarbetar vi med ledande tillverkare, vårt sortimentet ska ses som ett komplement och för de dagliga behoven.

I den senare kategorin hittar man till exempel lodpasta och utrustning som behövs för manuell tillverkning eller reparation av kretskort.

– Vi letar hela tiden efter nya produkter och nya leverantörer, säger Massimiliano Rottoli.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)