JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafen tar plats i Universeum

Grafen tar plats i Universeum

Nyfiken på grafen? Inom kort riktar Universeum i Göteborg allt ljus på grafen. Den 25 juni startar en interaktiv utställning med syfte att lära ut mer om grafens speciella egenskaper och vilka produkter som materialet kan leda till.
– Målsättningen har varit att ta bort de tekniska luddigheterna kring grafen genom att så mycket som möjligt aktivera besökarnas sinnen, berättar Katharina Merl på designbyrån Boid.

Katharina Merl och hennes kollegor har under våren arbetet med att bygga upp den kommande utställning om det nya materialet – som enligt många kan komma att revolutionera vardagstekniken.

Genom utställningen vill man på ett enkelt sätt försöka förklara påstående som: Grafen leder ström utan motstånd. Materialet har två dimensioner. Det är 300 gånger starkare än stål.

Utställningen är på 50 kvadratmeter. Tänkbara tillämpningar för grafen i olika produkter liksom deras konsekvenser ingår som en viktig del. Här ges exempelvis svar på frågor som: Hur lätt och bränslesnålt skulle ett flygplan kunna bli om vingarna var armerade med grafen?

Utställningen är producerad i samarbete med Chalmers och det Chalmersledda EU-grafenprojektet Graphene Flagship. Den kommer att pågå i åtminstone två år.

Här kan du läsa mer om svensk grafenindustrins engagemang (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)