JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Olagliga basstationer skickade bluff-sms

Trend Micro, fake base stationOlagliga basstationer skickade bluff-sms

Polisen i Kina har beslagtagit 2600 olagliga mobilbasstationer och gripit 1530 personer i en kampanj mot den organiserade cyberbrottslighet med spam- och bluff-sms som finns i Kina.
Olicensierade mobilbasstationer i Kina kontaktar mobiltelefoner i närheten och skickar sms som lurar mottagaren att uppge hemliga lösenord eller att installera skadliga appar.

Myndigheterna inledde i februari en nationellt samordnad kampanj mot brottsligheten kring sådana basstationer. 24 fabriker för tillverkning av telekomutrustning har stängts och polisen har anmält 3540 brott, bland dem bedrägeri, olaglig affärsverksamhet, störning av telekomtrafik och obehörig befattning med personuppgifter.

I ett fall är en grupp misstänkt för att ha skickat 200 miljoner spam-sms.

En komplett falsk GSM-basstation med server går att köpa för 45000 yuan (ungefär lika mycket i kronor) enligt IT-säkerhetsföretaget Trend Micro.

En falsk basstation är det effektivaste sättet att skicka bluff- och spam-sms. Den sänder en starkare signal än det legitima nätet, och kan skicka 3000 sms i minuten.

Ett enklare alternativ är att skicka sms via GSM-modem – det finns utrustning med 16 sim-kortplatser som kan skicka 9600 sms i timmen. Ytterligare ett alternativ är att använda en sms-gateway-server på Internet.

Nyheten om poliskampanjen kommer från den kinesiska nyhetsbyrån ECNS.

Läs mer:
En rapport från Trend Micro om kinesiska cyberbrott via mobilnätet (länk, pdf)
International Business Times om februarikampanjen (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)