JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU ställer högre krav på transformatorer
Effektiviteten hos transformatorer i elnätet ska höjas. Förändringen är en del av energispardirektivet och införs i EU från den först juli 2015. Effekten blir att Sveriges energiförbrukning på sikt minskar med 1 TWh, vilket motsvarar årsförbrukningen hos 40 000 normalstora svenska villor.
– Kraven gäller endast ny utrustning och därför kommer transformatorerna successivt att bytas ut i takt med att de tjänat ut eller på annat sätt tagits ur drift, säger Anders Hallberg, projektledare på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Efter sänkt energiförbrukning i stand-by läge, utfasningen av glödlampan, energisnålare tv-apparater, effektivare elmotorer och andra åtgärder för att sänka energiförbrukningen är det nu dags att ställa högre energikrav på transformatorer som ska användas i de europeiska elnäten. De nya kraven börjar gälla från den 1 juli 2015 och kommer sedan att stärkas ytterligare från juli 2021.

Transformatorerna är en viktig del av elnätet. De reglerar spänningsnivåerna i nätet, vilka ändras under hela sträckan från produktionsställe till slutanvändare. Transformatorer finns i olika varianter. De går att finna på allt från kraftstolpar till i transformatorstationer. I det svenska elnätet finns idag runt 200 000 transformatorer.

Energikraven som iförs under 2015 beräknas spara 16 TWh i Europa från år 2025, enligt EU.  Att det tar så pass lång tid att få effekt beror av att transformator kan ha en livslängd på över 40 år.

För att ytterligare spara energi i det europeiska elnätet inleder EU även en förstudie som ska titta på om det är möjligt att ställa ekodesignkrav på själva elledningarna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)