JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vadsbo ska göra LED-donen mindre och snålare

Vadsbo ska göra LED-donen mindre

Med en budget på 4 miljoner kronor lovar Henrik Lönner, vd och teknisk chef på Vadsbo Transformatorer, att på 12 månader ta fram en helt ny, skalbar teknikplattform för utveckling och tillverkning av små och effektiva LED-driftdon.
- Vi har rutin på att få ut nya produkter i tid. Vi är inte oroliga för att inte hinna, säger Henrik Lönner till Elektroniktidningen.

Vadsbo Transformatorer i Hisings Backa utanför Göteborg har fått stöd från Vinnova för sitt projekt ”LED-driftdonplattform”. Vinnova skjuter till 2 miljoner kronor och Vadsbo lika mycket.

Det handlar om att ta fram en teknikplattform för tillverkning av LED-driftdon som är mindre, effektivare, har längre livslängd, mindre miljöpåverkan och har lägre produktionskostnader än dagens LED-driftsdon.

- Vi siktar på besparingar på minst 30 procent både när det gäller storlek och antal komponenter. Samtidigt vill vi höja verkningsgraden från dagens 75 till 95 procent och sänka standbyförbrukningen till noll, säger Henrik Lönner.

Ambitionen är också att öka livslängden på driftdonen.

- Driftdonen har inte hängt med i den snabba utvecklingen av LED-lamporna. I dag är livslängden på lamporna längre än driftdonen, säger Henrik Lönner.

Forsknings- och utvecklingsarbetet bedrivs bland annat i samarbete med Chalmers tekniska högskola, Chalmers industriteknik, Sveriges tekniska forskningsinstitut SP och Swerea/IVF.

- Vi har redan en projektledare på plats från Chalmers, säger Henrik Lönner.

Vadsbo är bland annat känt för ”världens första” kombinerade LED-driftdon och LED-dimmer på 9W konstantström för apparatdosa. Också här har Chalmers varit med på ett hörn i utvecklingen.

Bilden visar Vadsbos patentsökta LED Multidriver 9W.

- Vi avser att patentera tekniken i den nya LED-plattformen som vi nu börjar utveckla, säger Henrik Lönner till Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)