JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GPS + IMU = meterprecision
Spanska forskare har utvecklat en algoritm som ger meterprecision i gps-navigering i urbana miljöer. Målet är nu att få in tekniken i smarta mobiler.
I stadsmiljöer kan vanliga gps-mätare i bilar visa fel på upp till 50 meter därför att satellitsignalerna studsar omkring i trånga gator, mot husväggar och andra hinder. Och i tunnlar är gps-signalerna helt borta.

En grupp forskare vid Carlos III-universitetet i Madrid har nu kommit på hur man ska förbättra precision med mellan 50 och 90 procent genom att kombinera en vanlig gps-navigator med en billig tröghetsnavigator IMU, Inertial Measurement Unit.

IMU-enheten innehåller en treaxlad accelerometer och ett treaxlat gyro som mäter förändringar i bilens hastighet och position.

Dessa data bearbetas i en dator där en algoritm eliminerar avvikelser som orsakas av minskad styrka i de satellitsignaler som tas emot av gps-navigatorn. Forskarna hävdar att de kommit ned till avvikelser på bara 1-2 meter i stadsmiljö.

Den prototyp som forskarna byggt och under en längre tid testat på Madrids gator sägs vara så pass färdigutvecklad att den enkelt kan installeras i vilken typ av fordon som helst.

Nästa steg är att bygga in tekniken i smarta mobiler genom att använda de sensorer som redan finns i de moderna mobilerna - accelerometer, gyro och magnetometer tillsammans med gps, kamera, wifi, Bluetooth och gsm-kommunikation.

- Vi ska nu börja arbetet med att integrera all data från mobilens sensorer så att vi får samma resultat som i vår bilprototyp - men till en mycket lägre kostnad eftersom mobilen är något som alla bär med sig, säger forskaren Enrique Marti i ett pressmeddelande. (länk till pressmeddelandet).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)