JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 10 Gbit/s – bredaste bredbandet finns i Cornwall
BTPå motståndsleverantören Arcol i Cornwall måste man hålla i hatten när man surfar. Där har operatören British Telecom (BT) en provinstallation av ett bredband i 10 Gbit/s.
Tekniken kallas XDPON (Tens of Gibabits on a Passive Optical Network) och har utvecklats av kinesiska ZTE tillsammans med BT.

Det går en fiber direkt mellan Acrolkontoret och BT:s knytpunkt i Truro, cirka fyra mil därifrån. Det som krävs för uppgraderingen är ny ändutrustning både i knytpunkten och hos abonnenten.

BT säger sig vara först att testa 10 Gbit/s i en skarp installation. Medianätet för sommarens olympiad OS i London använde totalt en lägre bandbredd.

– Vi är fortfarande bara i början av att förstå möjligheterna med dessa höga hastigheter, säger Alun Morgan, teknikchef på Arcols.

–Vi ser omedelbara möjligheter med videokonferens och ett molnbaserat ERP-system för att effektivisera vår verksamhet, men mycket mer väntar.

Enligt BT handlar projektet om framtidssäkring.

– Vi säkerställer att vi kan fortsätta att befinna oss i framkanten under de närmaste fem, tio, tjugo åren, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I Sverige har regeringen som mål att 90 procent av hushållen ska ha möjlighet att anslutna sig till 100 Mbit/s till år 2020.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)