JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa behöver tre nya pilotfabriker
Det behövs 800 miljoner euro till tre nya halvledarfabriker för att Europa ska kunna försvara sina positioner inom halvledarområdet. Via EU-projektet Eniac arbetas det nu intensivt på att säkra pengarna som ska komma från både statliga och regionala myndigheter liksom privata företag.
Av planen, som presenterades på konferensen The European Nanoelectronics Forum i München i veckan, framgår det att Eniac JU (European Nanoelectronics Initiative Council Joint Undertaking) ser lokal halvledartillverkning som en del i en plan för att stärka den europeiska halvledarindustrin och därmed även europeisk industri vilket i sin tur skapar arbete och välstånd.

I planen ingår en fabrik för skivor på 200 mm (8 tum) som är dedicerad för mikromekanik (mems) och krafttillämpningar. En 300 mm fabrik för minnen och processorer liksom en fabrik för den kommande 450 mm-standarden som ska användas för utveckling av halvledarprocesser och maskiner.

Inget sägs om var pilotfabrikerna ska ligga eller ens om det handlar om nya fabriker. Någon av de existerande anläggningarna vid till exempel forskningsinstitutet Imec i Belgien kan istället uppgraderas.

Redan nu pågår arbete med att former konsortier som kan driva de tre pilotanläggningarna liksom att säkra finansieringen.

Mer information finns på www.eniac.eu
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)