JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två år till Volvos självstyrande bil
Om två år börjar Volvo sälja ett stödsystem som tar hand om körningen i bilköer så att du kan slappna av och ägna dig åt andra. Systemet fungerar i hastigheter upp till 50 km/h.
– Tekniken gör att föraren kan koppla av mer i samband med det monotona, dagliga körandet i trafikköer, som är den minst attraktiva aspekten av stadstrafiken. Det ger en lugn och trygg körning i långsam trafik, säger Peter Mertens, Volvo Personvagnars forsknings- och utvecklingsdirektör.

Stödsystemet är en vidareutveckling av den nuvarande tekniken med adaptiv farthållare och filkörningsstöd som introducerades i nya Volvo V40 tidigare i år.

Föraren aktiverar kökörningsstödet genom att trycka på en knapp. När systemet är aktivt reagerar motor, bromsar och styrning automatiskt. Den adaptiva farthållaren möjliggör en säker, bekväm körning genom att hålla ett visst bestämt avstånd till framförvarande fordon samtidigt som även styrningen kontrolleras, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

– Vi tänker ta ledningen på området självkörande bilar genom att gå bortom konceptstadiet och presentera teknik som faktiskt når ut till kunderna. Att göra dessa funktioner pålitliga och enkla att använda är viktigt för att kunna öka kundernas förtroende för självkörande bilar, säger Peter Mertens i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)