JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny Ethernetbuss för fordon under utveckling
45 företag i Open Alliance vill se en ny fordonsbuss byggd på Ethernet- och Internetteknik. Det är ökade krav på bandbredd som sätter frågan om en ny standard på dagordningen. Att bygga den på Internetteknik ska ge den ett bra pris.
Volvo Group Trucks, Hyundai, BMW, Renault, Bosch, Molex, TCN, TTTech, Infineon, Fujitsu, Broadcom, NXP, Freescale, Renesas, Cadence, Delphi, Agilent, LeCroy, Dspace, Etas, med flera – stödet är brett för Open (One Pair Ether Net) – en ny busstandard för fordon som bygger på Ethernet och IP.

Ethernet används redan idag i fordon för diagnostik i verkstaden. Open ska dessutom användas för infotainment och förarassistans – som 360-graderskamera och radar – med allt vad det innebär av striktare krav på robusthet.

Fordonstillverkare hoppas kunna minska kablagevikten med upp till 30 procent och kostnaden för kommunikation med upp till 80 procent.

Intressegruppen bildades i november i fjol. BMW har röstats fram till ordförande.

Standarden är fortfarande under utveckling men man tror att de första Open-produkterna ska kunna finnas på marknaden redan nästa år.

Open bygger på Broadr Reach, en teknisk lösning som Broadcom släppt som öppen standard. Den ska kunna leverera 100 Mbit/s över oskärmad tvinnad parkabel – att kabeln är oskärmad och därmed billig och lätt är en poäng med standarden som ofta framhålls.

Gruppen talar också om en framtida skalbarhet till 1 Gbit/s.

Tekniken demonstrerades på Embedded Systems Expo i maj.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)