JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ubuntu ska utmana Iphone
UbuntuLinuxversionen Ubuntu ska släppas i en version för smartmobiler, pekplattor och teveapparater år 2014. Diskussioner pågår med mobiltillverkare.
Många ser sig om efter en reservplan sedan det blev känt att Google ska köpa Motorola Mobility och själv bli mobiltillverkare.

Det är en av de förklaringarna till intresset för Ubuntu, enligt Mark Shuttleworth, grundare av företaget Canonical som utvecklar linuxversionen Ubuntu. Under ett föredrag under veckans ubuntuutvecklarmöte i Florida, USA, kommer han att berätta mer om planerna på ett Ubuntu för mobiltelefoner.

– Android är vår huvudsakliga motståndare. Men ur industrins synvinkel har Googles förvärv av Motorola Mobility skakat upp hårdvarusäljarna och fått några av dem att leta efter alternativ till Android, säger Mark Shuttleworth till tidningen Zdnet.

Mark Shuttleworth tror inte att jättarna Android och IOS kan känna sig trygga i sina marknadspositioner.

– Det här är en mycket dynamisk och konkurrensutsatt värld. Det finns fortfarande ett utrymme för disruptiva element att etablera sig. Ubuntu och Windows har fortfarande en chans att bli starka krafter.

Ubuntu är en av de idag populäraste linuxversionerna.

– Det finns redan en kund- och utvecklarbas.

Mark Shuttleworth pekar på misslyckade initiativ från både enskilda företag – HP:s Webos – och konsortier – Meego – att producera ett mobiloperativsystem på Linux.

– Ubuntu har visat att vi klarar att möta deadlines och att vi kan innovera. Vi kan leverera en bra strategi och bra produkter.

Ubuntu 14.04 för mobiltelefoner och andra inbyggda system, ska släppas i april 2014 med stöd för pekskärmar och på alla arkitekturer som Ubuntu stöder idag, vilket inkluderar Arm. Planen är att den ska passa både för mobiler, pekplattor och smarta teveapparater.

Enligt  Mark Shuttleworth arbetar Ubuntu redan med hårdvarupartners med att ta fram produkter till marknaden. Mjukvaran som tas fram blir öppenkod och kommer att ingå i Ubuntu.

Dell, Intel, Arm, HP, Lenovo, Acer och Asus är OEM-partners till Canonical idag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)