JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei anställde 100 i Sverige ifjol
Kinesiska Huawei ökade sin försäljning globalt med 24 procent, till 28,3 miljarder dollar. Här i Sverige startade bolaget sitt tredje utvecklingskontor och ökade antalet anställda inom forskning och utveckling till drygt 300 personer.
Av försäljningen på 28,3 miljarder dollar stod Norden och Baltikum för 230 miljoner, vilket var en ökning med 76 procent jämfört med året innan. Telenor är största lokala kund - dit levererar Huawei såväl LTE-nät som modernisering av mobilnät i Norge.

Totalt har Huawei 700 anställda i Norden på 11 kontor, varav drygt 300 på kontoren som sysslar med forskning och utveckling i Sverige. Rekryteringstakten har hittills varit hög – ifjol anställdes ett hundratal ingenjörer – men väntas nu sakta in en aning. Företaget säger att det tänker rekrytera runt 25 personer inom forskning och utveckling under årets första kvartal.

Utvecklingskontoren i Kista och Göteborg fokuserar på basstationsteknik, produktplanering för terminaler, radionätsarkitektur och kvalitetssäkring. Kontoret i Lund, som öppnades ifjol, sysslar med komponentutveckling.

I Norden har Huawei hittills förknippats mest med mobil infrastruktur, även om företaget på sistone därtill börjat sälja mobiltelefoner. Hemma i Kina är dock företaget stort även inom fasta nät, något som nu ska exporteras mer. Även datacenterlösningar, företagsnät och molnbaserade tjänster är områden där Huawei vill växa, inte minst här i Norden.

På mobilsidan lovar företaget att under året lansera bland annat en serie Androidmobiler, surfplattor och mobila wifi-modem.

Huaweis försäljning på 28,3 miljarder dollar kan jämföras med Ericsson, som räknat med dagens dollarkurs omsatte 32,6 miljarder dollar 2010.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)