JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operatörer vill ha SIM-centrerad NFC
Ett tiotal av världens största mobiloperatörer lovar implementera tjänster för korthållskommunikation över NFC, och planerar att börja lansera kommersiella tjänster nästa år. Till skillnad från Google och Apple vill operatörerna att SIM-kortet ska vara det element som står för identifieringen av användaren.
NFC, Near Field Communications, är mest känt som en teknik för biljetter i kollektivtrafiken och betalning genom mobilen. Men tillämpningarna är betydligt fler, inte minst inom säkerhetssektorn. Nu lovar ett tiotal stora operatörer under ledning av operatörsalliansen GSMA att implementera NFC-tjänster och lansera dem på utvalda marknader under 2012.

– NFC representerar en viktig möjlighet för innovation, och kommer att förenkla en bred skara intressanta tjänster och tillämpningar för kunder, konstaterar Franco Bernabé, GSMA:s ordförande och tillika vd på Telecom Italia, i ett pressmeddelande.

Telenor stöder initiativet, jämte América Móvil, Axiata Group Berhad, Bharti, China Unicom, Deutsche Telekom, KT Corporations, MTS, Orange, Qtel Group, SK Telekom, Softbank, Telecom ITalia, Telefónica, TElekom Austria och Vodafone. De hoppas på en stor marknad – analyshuset Frost & Sullivan spår att betalningar värda över 110 miljarder euro kommer att hanteras av NFC-enheter år 2015.

Operatörerna kommer i första hand att fokusera på att sprida en standardiserad version av mobilt NFC, där SIM-kortet står för autenticeringen av användaren. GSMA kommer att utföra en rad certifieringar och tester för att försäkra att tjänsterna fungerar likadant över hela världen, oavsett operatör och mobilnät.

– Att anamma olika typer av NFC skulle bara fragmentera marknaden. Genom att enas kring en enda standardiserad version av mobilt NFC, och genom att samarbeta över hela ekosystemet, så kommer vår industri att kunna utveckla tjänster som tilltalar konsumenterna, säger Bernabé.  

Operatörernas samverkan är intressant inte minst i skenet av att såväl Apple som Google väntas komma med liknande utspel i en nära framtid. Där är det dock inte SIM-kortet som är identitetsbäraren, utan ett stycke säker kod inbäddad i operativsystemet. Att NFC-tjänsterna skulle bli så globalt enhetliga som Bernabé och GSMA hoppas torde därför knappast bli verklighet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)