JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mängder av rykten snurrar kring Nokia
Vilka chefer kommer att få gå från Nokia? Ska företaget flytta huvudkontoret till USA? Ska Nokia liera sig med Microsoft? Med Google? En våg av rykten och spekulationer florerar inför morgondagens investerarträff med vd Stephen Elop, och späs på av uppgifter om att företaget stoppat lanseringen av sin första mobil baserad på operativsystemet Meego.
Att Nokias vd Stephen Elop kommer att tillkännage stora förändringar inom Nokia på morgondagens möte med investerare är helt klart. I ett internt mail till delar av personalen, som läckt ut och publicerats av prylbloggen Engadget (länk), beskriver han Nokia som "en brinnande oljeborrplattform" och att det krävs "modiga steg för att gå in i framtiden".

En rad chefer väntas få gå från företaget. Bland namnen som nämnts i spekulationerna märks Mary McDowell och Niklas Savander på mobilsidan, utvecklingschefen Kai Ostamo och Tero Ojanperä, ansvarig för tjänster och mobila lösningar. Några ersättare har dock inte pekats ut.

Samtidigt går ryktena om en allians inom operativsystem. Microsoft pekas ut som den hetaste kandidaten - dess operativsystem Windows Phone 7 som hittills inte rosat marknaden skulle enligt spekulationerna bli Nokias svar på Android och Apples IOS som en efterföljare till Symbian. Även en allians med Google kring Android har förekommit som spekulation, men tillbakavisats av Google.

Ytterligare ett rykte är att Stephen Elop vill flytta huvudkontoret till USA, eller åtminstone etablera ett "skugghuvudkontor" där. Ambitionen skulle vara att komma närmare smartmobilernas gravitationscentrum, alltså Silicon Valley med Apple och Google.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska också lanseringen av Nokias första Meego-mobil ha stoppats i sista stund. Foton av den mobilen har läckt ut, och det spekulerades i att den skulle visas upp officiellt på morgondagens möte. Meego, det operativsystem som tagits fram tillsammans med Intel genom sammanslagningen av Linuxvarianterna Maemo och Mobilin, annonserades på mässan Mobile World Congress i fjol. Noterbart är att chefen för Meego, Ari Jaaksi, avgick strax efter Stephen Elops tillträde som vd i september i fjol.

Oavsett sanningshalten i ryktena är det ofrånkomligt att morgondagens möte blir välbevakat av världspressen. Och att Nokia kommer att få det hett om öronen nästa vecka på jättemässan Mobile World Congress i Barcelona där kunder, partner och media finns samlade.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)