JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sting-chef årets riskkapitalist

Sting-chef årets riskkapitalist

Pär Hedberg, vd för affärsinkubatorn Sting i Stockholm och för dess riskkapitalfond Sting Capital, har utsetts till Årets riskkapitalist av tidningen Nya Affärer. Priset delades ut för första gången igår.
– Pär Hedberg har som ingen annan lyckats bygga ett system för att hjälpa fram nya teknikintensiva bolag, med såväl kapital med framför allt den kunskap och det nätverk bolagen behöver. Stings riskkapitaldel är också en av få som investerar i riktigt tidiga skeden, lyder juryns motivering.

Hedberg tog priset i konkurrens med Hans Otterling på Northzone och Karl Perlhagen och Patrik Wahlén på Volati.

Sting, Stockholm innovation and growth, grundades 2002 och ägs av Stiftelsen Electrum, stödd av Stockholms Stad, Ericsson och KTH. Syftet är att bidra till framtidens globala tillväxtföretag genom att erbjuda innovatörer och entreprenörer affärsutvecklingsstöd och nätverk. Varje år utvärderar Sting runt 150 affärsidéer, varav 10-12 kommer in i inkubatorn. Totalt har drygt 70 bolag gått igenom inkubatorsprocessen hos Sting.

Som en del i strävan grundades år 2005 riskkapitalfonden Sting Capital tillsammans med Innovationsbron och ett antal investerare. Fonden ska uttryckligen investera i innovativa teknikbolag i tidiga skeden. Vanligen är fonden bland de första externa investerarna, och satsar då mellan 1 och 4 miljoner kronor. Fonden disponerar 85 miljoner kronor varav 60 miljoner har investerats i totalt 25 bolag, alla i tidigt skede.

– Under 2011 planerar vi att starta vår andra fond, och siktar då på att ta in 150-200 miljoner kronor, säger Pär Hedberg i ett pressmeddelande.

Pär Hedberg har sedan 2002 varit vd för Sting, som till en början hette Kista innovation and growth, se länk. Fram till år 2000 var Hedberg vd för kontraktstillverkaren Trienta, som då köptes av Note. Däremellan hjälpte han en rad småföretag inom optik och mikroelektronik.

Priset Årets Riskkapitalist har instiftats av tidningen Nya Affärer och delades igår ut för första gången. Samtidigt fick även näringsminister Maud Olofsson och utbildningsminister Jan Björklund pris som Årets politiker eller myndighetsperson.

Till Årets nya affär utsågs de tre personerna bakom webbvideoutrhyrningsföretaget Videoplaza, Sorosh Tavakoli, Alfred Ruth och Dante Buhay. Videoplaza är ett av bolagen i Sting-sfären.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)