JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler miljoner till solcellsbolaget Nlab
För knappt två månader sedan fick uppstartsföretaget Nlab Solar 17,3 miljoner kronor från EU för att bygga en fabrik för tillverkning av grätzelsolceller i Sverige. Nu investerar storkunden Fasadglas Bäcklin 18 miljoner kronor, pengar som ska användas för att snabba upp produktutvecklingen.
– Fasadglas är vår kund och deras investering är det ultimata beviset att vi är på väg i rätt riktning. Nu har vi mer än bara en produkt, vi har en välkänd distributör med omfattande erfarenhet av installation av solpaneler och en marknad för våra produkter från dag ett, säger Nlab Solars vd Giovanni Fili i ett pressmeddelande.

Pengarna som Nlab Solar nu får från EU ska gå till en första pilotfabrik för tillverkning av Grätzelceller, ofta benämnda tredje generationens solceller. Finansieringen sker inom ramen för EU-programmet LIFE+.

Företaget håller på att bygga en fabrik i Stockholm som ska stå klar nästa år. Den ska bli 1000 till 1500 kvadratmeter stor och ska på sikt tillverka 50 kvm solceller om dagen. Totalt handlar det om en investering på 40 miljoner kronor (länk).

Solcellerna som ska tillverkas är så kallade grätzelsolceller, ofta benämnda tredje generationens solceller. De är tunnfilmsceller och tävlar inte med klassiska kiselsolceller i verkningsgrad, men tillför färg, transparens och ett lägre pris. Tekniken beskrevs av Elektroniktidningen i våras (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)