JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm lägger ner egna mobil-tv:n
Halvledarbolaget Qualcomm lägger ner satsningen på sin egen mobil-tv-teknik Mediaflo. Men man går inte lottlös – det spektrum som köptes för 683 miljoner dollar för ändamålet är idag värt minst 2 miljarder dollar.
Med Mediaflo ville Qualcomm etablera sin egen teknik för tv-sändningar till mobiltelefoner, i konkurrens med standarder som DVB-H och MBMS. Man införskaffade spektrum i det dåvarande analoga tv-nätet i USA för att dra igång sändningarna, och har sedan 2007 erbjudit tjänsten "Flo TV" i ett antal amerikanska städer i samarbete med operatörerna AT&T och Verizon. Ett abonnemang har kostat 15 dollar i månaden.

Men tillströmningen verkar ha varit måttlig, för nu säger Qualcomm till nyhetsbyrån Cnet att man förbereder att lägga ner nätet, sannolikt till sommaren. Försäljningen av nya abonnemang ska avslutas, och befintliga kunder ska få pengarna tillbaka.

Vd Paul Jacobs sa redan 2008 att han var missnöjd med utfallet, men hoppades att det skulle bli bättre i och med övergången till digital-tv i USA 2009, då man byggde ut nätet till att täcka halva USA:s befolkning (länk). Så blev det uppenbarligen inte. Ett annat problem har varit att företaget stämts av Nokia för patentintrång kring Mediaflo (länk).

Det spektrum som använts är dock en stor tillgång. Det ligger i det attraktiva 700 MHz-bandet, och är enligt Wall Street Journal värt minst 2 miljarder dollar. Enligt Cnet betalade Qualcomm ursprungligen 125 miljoner dollar för spektrumet, och har sedan dess köpt ytterligare spektrum för 558 miljoner dollar. Samarbetspartnerna AT&T och Verizon har båda köpt stora spektrumrättigheter i de amerikanska federala spektrumauktionerna, och uppges vara intresserade köpare av Qualcomms rättigheter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)