JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia startar labb för smartmobiler
Vilka krav har morgondagens användare på smartmobiler? Och hur ska morgondagens nät se ut för att kunna hantera den explosionsartade trafikökningen från dem? Det är några frågor som söker svar i det labb som Nokia, Nokia Siemens Networks och den spanska operatören Telefonica drar igång i Madrid.
– Smartmobiler tar fart överallt, och Spanien råkar vara en av de snabbast växande marknaderna, med högre tempo än i Tyskland, Sverige, Storbritannien eller USA. Och näten måste förändras nu för att kunna hantera de enorma mängder signaler och datatrafik som smarta terminaler genererar, motiverar Nokia Siemens Networks vd Rajeev Suri den spanska satsningen i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att tredjepartsprogram, så kallade appar, kan generera upp till åtta gånger mer trafik än bärbara datorer med mobilnätsuppkoppling. Vilket skapar överbelastning på näten med sämre kommunikation som följd, som många mobilanvändare redan fått erfara.

Och värre lär problemet bli. Fram till 2015 tror Rajeev Suri att den datatrafik som alstras av smartmobiler väntas 100-faldigas. Facebook är en bov i det dramat - redan nyttjar 150 miljoner av dess 500 miljoner användare tjänsten via mobiler, och dessa är dubbelt så aktiva som övriga.

Labbet som nu ska dras i gång i Madrid under namnet Smartphone Experience Lab bygger vidare på arbete som redan gjorts av Telefonica. Målet är att hitta den ideala konfigurationen mellan mobilterminaler, tillämpningar och nät, för att minimera negativ påverkan från smartmobiler och förbättra resursåtgången. Vilket i slutänden ska resultera i en bättre användarupplevelse. Ambitionen är att labbet ska generera riktlinjer för nät- och mobilkonfigurationer.

Hur många anställda labbet får, eller hur stor budgeten är, anges inte.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)