JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cisco vill köpa Skype
IP-telefoniföretaget Skype planerar en börsnotering i USA. Men nätverksjätten Cisco uppges ha gett ett bud värt omkring 5 miljarder dollar om affären kan genomföras innan börsnoteringen.
Uppgifterna kommer från nyhetsbloggen Techcrunch (länk), som säger att källan är "en av våra mer pålitliga" men understryker samtidigt att man inte lyckats bekräfta ryktet. Vilket inte är så konstigt, menar bloggen, då företag som står i begrepp att börsnotera sig generellt är mer tystlåtna än vanligt. Även Google uppges ha visat intresse, men bedömt att amerikansk antitrustlagstiftning skulle lägga hinder i vägen för en affär och därför avstått.

Skype erbjuder gratis IP-telefoni mellan datorer, och betaltjänster för kommunikation med andra telefoninät. Företaget har nära 600 miljoner registrerade användare, varav drygt 120 miljoner är aktiva minst en gång i månaden. Drygt 8 miljoner användare betalar varje månad för tjänster utöver gratisutbudet. Skype hade under första halvåret i år intäkter på drygt 400 miljoner dollar och gjorde en vinst på 13 miljoner dollar.

Företaget grundades 2003 av svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis. Dessa sålde sitt verk till auktionssajten Ebay för 2,5 miljarder dollar, med en klausul som gör det möjligt för köpeskillingen att öka till drygt 4 miljarder kronor beroende på hur företaget utvecklas. Zennström och Friis lämnade bolaget 2007,

Ebay sålde i sin tur för ett år sedan 65 procent av Skype till ett antal riskkapitalbolag för 1,9 miljarder dollar.

Häromveckan framkom att Skype ansökt om börsnotering i USA (länk), och angav då att man preliminärt tänkt sälja aktier för 100 miljoner dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)