JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bygg ditt eget GSM-nät

Bygg ditt eget GSM-nät

I höst släpps — kanske — en del av GSM1800-bandet fritt för effektsvaga sändare för privatbruk. Då hoppas svenska MIC Nordic nå framgångar med sin egenutvecklade femtobasstation, med vars hjälp den som så önskar kan bli sin egen GSM-operatör. Praktiskt exempelvis i ett garage, i en hangar eller i något annat område där man av någon anledning inte kan eller vill förlita sig till någon av de stora operatörerna.
Om allt går som MIC Nordic vill så släpper Post- och Telestyrelsen, PTS, i höst de 5 MHz i GSM1800-nätet som ligger närmast Dect-bandet fritt för privat användning. För första gången blir det då möjligt att bygga privata GSM-nät.

– Vi har jobbat med den frågan i 1,5 år, säger Mats Larsson, vd på MIC Nordic.

Det skulle betyda mycket för företagets nya skapelse, en femtocell, som avtäcktes på mässan S.E.E. igår. Med femtocellen går det att få full GSM-funktionalitet i privata nät, inklusive SMS, GPRS och andra tjänster. Femtocellen kommunicerar i sin tur med en internetansluten hub. Men det handlar alltså inte om IP-telefoni á la Skype, utan om äkta GSM. Och samtidigt blir det billigare och säkrare än Dect.

– Det fungerar även om två grannar har liknande lösningar. Våra burkar är intelligenta och upptäcker existerande trafik, och ser till så det inte uppstår några krockar.

MIC Nordics nisch är inomhusnät, man säljer säker och robust kommunikation till myndigheter som Polisen och även till företag. Man gör också repeatrar för allt från GPS i tunnlar till 3G-täckningsförbättring.

– Många av våra kunder har haft problem med Dect och velat ha GSM-baserade lösningar i stället. Tekniskt är det inga problem, men det har inte funnits några fria frekvenser, förklarar Mats Larsson.

Nu ser detta alltså ut att lösa sig. I höst ska PTS hålla en auktion för 1800 MHz-bandet, då antingen 35 eller 40 MHz ska säljas ut. Om det blir 35 MHz så släpps därmed 5 MHz i toppen av bandet fritt.

– Vi har fått positiva signaler, men än så länge är det förstås inte avgjort, säger Mats Larsson.

I den bästa av världar blir detta framöver även en global standard. Internationella Teleunionen, ITU, har ett möte 2012 då frågan ska avgöras.

– Till dess driver vi på marknaden frågan, tillsammans med PTS. ITU ska ha flera förberedande möten, men vårt mål är helt klart att etablera en internationell standard för personliga GSM-nät högst upp i 1800 MHz-bandet.

MIC Nordic må vara ett litet bolag, men man är inte ensamt. Mats Larsson är utöver sitt vd-skap på bolaget även högst delaktig i föreningen Skef, Sveriges Kommunikations-Elektronik Företagarförening, där även stora aktörer som Saab, Eltel och Motorola är medlemmar tillsammans med en rad operatörer och tjänsteföretag. Det ger onekligen mer tyngd åt lobbyarbetet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)