JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Premiär för röstsamtal i LTE
En allmänt accepterad standard för hur röstsamtal ska hanteras i LTE rycker allt närmare. Nokia Siemens och Samsung har genomfört det första samtalet med VoLTE, den teknik som förordas av GSM-leverantörernas förening GSMA.
Den kommande mobila bredbandsstandarden LTE är helt baserad på IP-teknik, och vilken metod som ska användas för röstsamtal och SMS är inte specificerad i standarden. En grupp tunga företag, däribland Ericsson, Nokia Siemens och Alcatel plus en rad operatörer, enades dock i november om en teknik som då kallades One Voice, och som sedermera döpts om till VoLTE, uttytt Voice over LTE. En första specifikation för VoLTE visades upp på mässan Mobile World Congress i Barcelona i februari. Och nu har alltså Nokia Siemens i samarbete med Samsung genomfört det första samtalet med tekniken, detta på mässan CTIA i USA.

Demonstrationen skedde med terminalutrustning från Samsung och nätutrustning från Nokia Siemens, på 700 MHz-bandet.

– Med demonstrationen understryker vi att vi är kommersiellt redo för global LTE-installation och att vårt LTE-ekosystem är fullt interoperabelt med terminaler från ledande tillverkare, kommenterar Tommi Uhari på Nokia Siemens Networks i en press release.

VoLTE bygger på IMS, IP Multimedia Subsystem. Andra föreslagna metoder har ansetts enklare att implementera men har inte stöd i IMS. Det gäller exempelvis en teknik kallad Volga, Voice over LTE via Generic Access, som stöds av bland andra operatören T-Mobile. Kinesiska Huawei och ZTE har inte gett något uttalat stöd åt någon enskild teknik för röst över LTE.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)