JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svanberg och VNL prisade av GSMA
När mobilföretagens samarbetsorganisation GSMA igår delade ut sina årliga Global Mobile Awards vid mässan Global World Congress i Barcelona gick ett av de finaste priserna, Chairman’s Award, till Ericssons förre vd Carl-Henric Svanberg. Indisk-svenska VNL belönades med priset för bästa ”gröna” satsning, för sin solcellsdrivna basstation.
– Under sina sju år i telekomindustrin har Carl-Henric Svanberg gjort djupgående förändringar som närapå har pånyttfött ett av världens äldsta telekombolag, och förändringarna har haft stor påverkan i hela industrin, motiverade GSMA:s ordförande Alexander Izosimov.

– När världen fokuserade på 3G och 4G-utveckling såg han GSM som tekniken att koppla upp de ännu inte uppkopplade. GSM visade sig vara nyckeln till att nå 4 miljarder anslutningar, och projekt som Millenium Village i Afrika ger social och ekonomisk utveckling till några av världens fattigaste samhällen, fortsatte Izosimov.

Svanberg gav en stor del av äran till företaget och de anställda. Och lyfte fram Ericssons syn på miljöfrågor:

– Vi har gjort stora ansträngningar för att reducera vår egen miljöpåverkan, men kanske viktigare är att vi har börjat utforska hur bredband kan användas av andra industrier för att skapa en informationsbaserad ekonomi med låga koldioxidutsläpp, sa han.

Totalt delade GSMA ut priser i 22 kategorier. Just i kategorin miljö gick priset till ett annat företag med svensk anknytning - VNL, som har ett kontor i Kista och samarbete med KTH. VNL har utvecklat en solcellsdriven basstation som bara behöver 50 W för att täcka en hel by. Elektroniktidningen intervjuade VNL:s dåvarande vd, svensk-indiske Anil Raj, i fjol (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)