JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson skrämmer upp LTE i 1 Gbit/s
Med hjälp av fyra kanaler och Mimo har Ericsson lyckats få upp datatakten i LTE-nedlänken till 1 Gbit/s. Det nya världsrekordet demonstreras på mässan Mobile World Congress i Barcelona.
Att kunna ladda ner data med 1 Gbit/s är enligt Ericsson ett steg på vägen mot att få 50 miljarder anslutningar år 2020. Då tror företaget att tekniken kommer att finnas i en lång rad utrustningar som idag inte är anslutna till något bredband, allt från sjukvårdsutrustningar till videokameror.

– Om fem år kommer det att finnas 7 miljarder mobilabonnenter, varav 3 miljarder använder mobilt bredband. Det är den utvecklingen som gör att vi tror på vår vision om 50 miljarder uppkopplade enheter år 2020, sa Hans Vestberg vid dagens presskonferens i Barcelona.

– I den här branschen brukar vi överskatta vad som kommer att hända ett år framöver, men underskatta vad som händer på tio års sikt, sa han.

I demonstrationen av LTE för 1 Gbit/s används fyra bärarkanaler – multicarrier – och fyra antenner på såväl sändar- som mottagarsidan, så kallad 4x4 Mimo. Varje bärarkanal har en bandbredd på 20 MHz, sålunda 80 MHz tillsammans. Data skickas på fyra av varandra oberoende bitströmmar.

Demonstrationen görs på kommersiell LTE-hårdvara.

Ericsson har hittills fått kontrakt på LTE-leveranser till fem namngivna kunder. Utöver Teliasonera i Sverige där de första delarna av nätet redan är uppe ska man leverera till AT&T, Verizon, MetroPCS och NTT Docomo.

– Operatörerna vi har LTE-kontrakt med har totalt över 240 miljoner abonnenter, sa Hans Vestberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)