JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wimax på väg bli fattigmans-LTE
Marknaden för mobilstandarden Wimax växer stadigt och väntas nå 5 miljarder dollar 2013. Störst är tillväxten i Ryssland, Mellanöstern, Afrika och Sydostasien. Bland telekomtillverkarna har Motorola tagit ledningen.
För andra kvartalet i rad ökade marknaden för Wimaxutrustning med över 10 procent, till 290 miljoner dollar under tredje kvartalet. Det konstaterar analyshuset Infonetics, vars chefsanalytiker Richard Webb tror att tillväxten kommer att förbli stadig under det närmaste året.

– Operatörer som Yota i Ryssland och P1 i Malaysia har påtaglig framgång, och i USA har Clearwire nyligen visat uppmuntrande resultat. Wimax har nu operatörer som kan demonstrera och bevisa teknikens bärkraft, säger han.

Motorola har utkristalliserat sig som marknadsledare. Företaget har på ett halvår dubblerat sin omsättning på Wimaxutrustning och Wimaxterminaler, och man passerade därmed den tidigare marknadsledaren Alvarion. Även Huawei och Proxim rapporterar bra kvartal ur Wimaxsynvinkel.

Tillväxten är ojämnt fördelad i världen. Bäst går det i Ryssland, Mellanöstern, Afrika och vissa länder i Sydostasien som Malaysia. Infonetics tror att utvecklingsländerna kommer att vara drivande under överskådlig tid, och att Wimaxmarknaden kommer att fortsätta växa till 5 miljarder dollar år 2013.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)