JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gartner ger hype ett ansikte
Hur mogen är en viss teknik i förhållande till en annan? Och när kommer det som idag är "hype" i medierna att slå igenom i handeln? De frågorna har analyshuset Gartner försökt svara på för inte mindre än 1 650 olika teknikområden.
Hype-kurvan är vid det här laget ganska känd. Från innovationsstadiet kan det under rätt förutsättningar gå ganska fort för medier och diskussioner att skruva upp förväntningarna på någon ny teknik eller företeelse. Men särskilt många produkter på marknaden är det inte tal om på det stadiet.

Därpå följer en lång period av utveckling, mognad, tester och marknadsanpassning. Och först i nästa stadium börjar produkter säljas och någon börjar tjäna pengar på den nya tekniken eller tillämpningen. Om nu tekniken överlever ända dit.

Men att avgöra var på denna kurva en given teknik befinner sig är inte alltid det lättaste. Analyshuset Gartner har gjort ett ambitiöst försök att kartlägga hela 1650 exempel på teknik och tillämpningar ur detta hype-perspektiv, nyligen publicerat i rapporten "Hype Cycle Special Report for 2009".

Högst upp på hype-kurvan just nu tronar sådant som "cloud computing", e-böcker och internet-tv, konstaterar Gartner. Denna teknik finns förvisso framme, men behöver omkring fem år på sig att mogna, standardiseras och vidareutvecklas för att nå affärsnytta, tror analytikerna.

Och förra årets hype-toppar, som sociala nätverk och mikrobloggar, har halkat ner från toppen och kommer snart att uppleva en svår tid, inte minst då de slängs ut från många företag, spår Gartner.

Bland teknik som Gartner tror kommer att slå igenom och bli storsäljare på längre tid än fem år märks, RFID, 3D-tryckning och mobila robotar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)