JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hela havet stormar i halvledartoppen
Bara tre av de 20 största halvledarbolagen lyckades behålla sina platser när försäljningen för första kvartalet nu kan summeras. Den djupa lågkonjunkturen och lagerkorrigeringar är orsaken, skriver analyshuset IC Insigts.
Den ständiga ettan Intel och tvåan Samsung behöll sina platser liksom Fujitsu på plats 17. Annars präglas listan för första kvartalet av stora förändringar i rankingen.

Tre företag som klättrade var Qualcomm, AMD och Mediatek. Qualcomm, som är världens största tillverkare av kretsar till mobiltelefoner och dessutom världens största fabrikslösa halvledarbolag gick från en åttondeplats i fjol till en sjätteplats för Q1 2009. IC Insights spår att företaget kommer att klara sig bra även resten av året.

AMD avancerade tre placeringar och landade på plats tio. Men företaget har varnat för en svag pc-marknad i år så frågan är om företaget kan behålla placeringen.

Taiwanesiska Mediatek rider på ”stanna-hemma-vågen” enligt IC Insights och växte 16 procent mellan Q4 2008 och Q1 2009. Det medförde att företaget avancerade fem positioner till plats 20. Mediatek saknar egna fabriker och utvecklar kretsar till bland annat platta tv-apparater och trådlösa datanät.

Bland de stora förlorarna finns bland annat värdens största foundry TSMC liksom nederländska NXP.

IC Insights noterar att de fabrikslösa företagen som utgör TSMC:s majoritet av kunder är snabba med att dra ned lagren i lågkonjunktur vilket TSMC fått känna av. Från Q3 2008 till Q1 2009 tappade TSMC 57 procent av sin omsättning. Andra sidan av myntet är att det går i raketfart när det vänder. IC Insight spår därför att TSMC kommer att växa med 89 procent från första kvartalet i år till andra kvartalet. Det skulle räcka för att TSMC ska landa på en tredjeplats för Q2.

Nederländska NXP tappade sex placeringar och landade på plats 21. IC Insights tror dock på en återhämtning senare i år vilket kanske kan räcka för företaget att ta sig in bland de 20 största igen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)