JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det vänder upp efter sommaren
I motsats till många andra analytiker spår IC Insights att halvledarmarknaden vänder upp efter sommaren. För 2010 och 2011 räknar företaget med tvåsiffrig tillväxt. Om prognosen slår rätt kommer halvledarmarknaden att ha återhämtat sig år 2011 och vara tillbaka på samma nivå som år 2007, det vill säga någonstans runt 255 miljarder dollar.
Det finns åtminstone tre anledningar att vara optimistisk om andra halvan av 2009, anser IC Insights. Dels är andra halvåret alltid bättre än första halvåret. Det beror helt enkelt på vårt konsumtionsmönster där försäljningen av datorer, mobiltelefoner och annan konsumentelektronik är som störst inför julen.

Dessutom har det skett en brutal korrigering av lagernivåerna hos distributörer och tillverkare. IC Insights räknar med att den korrigeringen i princip är klar.

Som tredje argument anförs att den globala bruttonationalprodukten kommer att vända från negativa till positiva siffror under andra halvåret. Det beror bland annat på alla statliga stödpaket som IC Insights summerat till 2000 miljarder dollar. Mindre än 10 procent av dessa pengar har ännu spenderats. Tillväxten späds dessutom på av låga oljepriser och låg ränta.

Ytterligare orsaker till att vara optimistisk är att investeringarna i nya halvledarfabriker är rekordlåga. Företagen satsar 12 procent av sin omsättning i ny kapacitet i år vilket är rekordlågt. Dessutom stängs många äldre fabriker som kör 200 mm-skivor eftersom dessa bara är belagda till 50 procent.

För modernare 300 mm fabriker låg utnyttjandegraden på 80 procent under första kvartalet vilket snabbt kan stiga till över 90 procent. Detta kommer i sin tur att leda till stigande priser och att marknaden tar fart, spår IC Insights.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)