JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokiaplatta kör Linux och CE
Nokia N800I Cannes körs just nu operativsystemen Windows CE och Android Linux på Nokias surfplatta N800. Parallellt på samma processorkärna.
Virtualiseringen som lurar de två operativsystem att de har ensam tillgång till processorkärnan levereras av VMWare, som just nu har mässa i Cannes.

Nokias surfplatta N800 kör normalt bara Linux.

Demonstrationen handlar inte om framtida produkter från Nokia. Det är bara en demonstration av VMWares virtualiseringsteknik.

VMWare vill att mobiltillverkare ska sälja mobiler med virtualiseraren förinstallerad. Företaget beskriver en värld där programvara levereras med operativsystem och allt, och pluggas in i virtualiseraren på godtycklig plattform.

En annan möjlighet med virtualiserare i grunden är att förvandla en fysisk mobil till två, den ena exempleivs privat och den andra för jobbet.

VMWare antyder att man också testat att virtualisera Apples operativsystem OS X.

I servervärlden är VMWares produkter för virtualisering väletablerade. Men i inbyggnadsvärlden är företaget en uppstickare. Företaget fick sin inbyggnadsteknik genom köpet av franska Trango i november förra året.

Demonstrationen med CE och Linux har Trango gjort sedan början av förförra året på annan hårdvara än N800.

En väletablerad konkurrent till VMWare är OK Labs vars virtualiserare används redan idag i bland annat Sony Ericssonmobiler.

Filmen nedan visar Windows CE och Android Linux på en Nokia N800.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)