JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supergrafik i mobiltelefonen
OtoySnart har mobiltelefonen bättre spelgrafik än den värsta speldatorn. Knepet är att skapa grafiken i en superdator och strömma de färdiga bilderna till mobilskärmen.
AMD konstruerar en superdator för 3D-grafik. Med hjälp av en sådan ska spel kunna tillhandahållas som mobiltjänst av samma kvalitet som i en stationär spelmaskin som Playstation eller Xbox. En mobiltelefon med webbläsare kan direkt börja spela ett avancerat 3D-spel utan att installera någon programvara.

De tunga beräkningarna, renderingen av 3D-grafiken, sker i superdatorn. Resultatet komprimeras och skickas till mobiltelefonen som skickar styrsignaler tillbaka.

Den nya grafiksuperdatorservern heter AMD Fusion Render Cloud och byggs av AMDs egen digitallogik. Dels CPU:n AMD Phenom 2 men framför allt av en stor uppsättning grafikkort av modellen ATI Radeon HD 4870.

Grafiken genereras i realtid i en server och
strömmas till en webläsare.

AMD demonstrerade tekniken på konsumentelektronikmässan CES dels i spelet Mercenaries 2 och dels genom att låta servern avkoda en bluerayskiva som sedan strömmades till en webbläsare i en PC.

Under andra halvåret i år ska en grafikserver vara färdigbyggd. Tusen grafikkort ska ge den petaflopprestanda och låta den hålla miljon programtrådar i luften.

Grafikkortsfarmer av det här slaget används idag bland annat av filmmakare för att generera specialeffekter.

Otoy heter företaget som hjälper AMD rendera realtidsgrafik för fjärranslutna terminaler.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)