JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare gör jorden grönare
Electronica Vad kan halvledarindustrin göra för att skydda jordens klimat? Väldigt mycket, blev svaret när fem företagsledare från halvledarindustrin debatterade det heta ämnet under den traditionsenliga paneldebatten på Electronicamässan.
Halvledarindustrin både gör och kan göra mycket för att minska påverkan på jodens klimat. Det var det tydliga budskapet under årets paneldebatt på Electronica i München, som gick av stapeln i förra veckan.

Sex kändisar från industrin

Årets paneldebatt på Electronica lockade fem ledare från halvledarindustrin samt Tyco Electronics före detta vd Jürgen Gromer, som var moderator. De övriga debattdeltagarna var:

• Peter Bauer, vd Infineon Technologies
• Rich Beyer, vd Freescale
• Carlo Bozotti, vd ST Microelectronics
• Brian Halla, vd National Semiconductor
• Rüdiger Müller, vd Osram Semiconductors

 

– Hela 40 procent av världens energiförbrukning är elektricitet. Om vi skulle använda halvledare för att spara energi där det går skulle vi kunna minska energiförbrukningen med 25 procent, sade Peter Bauer, vd på Infineon.

Idag finns det runt 250 000 stora industriföretag i världen. Dessvärre har många av dessa gamla system med extremt dålig verkningsgrad. Bara genom att modernisera industrin och ersätta alla gamla motorer med elektriskt styrda dito skulle man kunna spara en stor mängd energi i världen, hävdade debattörerna.

Likaså skulle det gå att minska energiförbrukningen radikalt om dagens belysning ersattes med moderna lysdioder.

– Man räknar med att 19 procent av all elektricitet som konsumeras i världen används för belysning. Genom att ersätta alla lampor med LED kan man spara 30 procent av denna energi. Om man dessutom adderar intelligent styrning skulle man kunna spara 50 procent av den förbrukade energin, sade Rüdiger Müller, vd på Osram Semiconductors.

Även fordonsindustrin litar till halvledarindustrin för att exempelvis förbättra bränsleeffektiviteten i moderna bilar, men också för att utveckla hybridbilar, elbilar, batterier och styrning av batterier till framtidens fordon.

Till detta hör att dagens fordon väger nära nog dubbelt upp jämfört med för 15 år sedan.

– Kablarna i dagens bilar är väldigt tunga, genom att använda elektronik i större utsträckning kan man minska på kablaget och få lättare bilar som inte drar lika mycket bränsle, sade Rich Beyer, vd på Freescale.

Brian Halla, vd på National Semiconductor, menade att halvledarindustrin har en ljus framtid för sig, så snart den värsta marknadskrisen är över.

– Jag är väldigt optimistisk när det kommer till denna industri. Vi har viktiga saker framför oss, som att ta fram effektivare lösningar till alternativ energi, sade Brian Halla.

Samtidigt stack ingen under stol med att halvledarindustrin själv är en stor konsument av energi, även om den också tillhör frontfigurerna när det gäller att effektivisera i produktionskedjan. ST Microelectronics har exempelvis lagt ner 300 miljoner dollar på energisparande åtgärder i hela produktionsledet sedan 1995.

– Men vi har fått bra avkastning på investeringen. Den har sparat oss mer än en miljard dollar. Så inom ST brukar vi säga ”Grönt är svart”, skrattade Carlo Bozotti, vd på ST Microelectronics.

När moderatorn Jürgen Gromer, tidigare vd för Tyco Electronics, frågar paneldeltagarna om det är fel av regeringar att tvinga företag i en viss miljöriktning med lagstiftning är det inte mycket damm som rörs upp. Snarare tvärt om.

– Det är ett komplext ämne och vi måste vara beredda på att se regeringar peka i en viss riktning. Samtidigt ska man komma ihåg att vi inte slåss mot detta, utan tror att det är rätt väg att gå. Och vi ser ju affärsmöjligheter i miljöanpassningen, sade Carlo Bozotti på ST Microelectronics.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)