JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superledare kring supraledare till Chalmers
Årets Tage Erlanders gästprofessur går till Øystein Fischer, professor i fysik vid Université de Genèveen. Han är en av världens ledande forskare inom supraledare, och som gästprofessor ska han samarbeta med två forskargrupper vid Chalmers.
– Jag blev både överraskad och väldigt glad när jag fick beskedet. Det är en ära att bli utnämnd till professuren eftersom det är få som får den möjligheten, säger Øystein Fischer, professor vid Université de Genève.

Øystein Fischer leder en forskningsgrupp som studerar elektromagnetiska egenskaper hos supraledare vid Université de Genève. Han är dessutom föreståndare för forskningscentret Materials with Novel Electronic Properties (MaNEP), som samlar 300 forskare vid tio universitet och forskningsinstitut. Forskningscentret fokuserar på grundforskning som kan leda till tillämpningar, bland annat för supraledande material.

Tage Erlanders gästprofessur ger möjlighet att arbete ett år i nära samarbete med ett svenskt universitet. Tiden säger sig Øystein Fischer vilja utnyttja till att skapa starka band mellan forskargrupper på Chalmers och Université de Genève. Han kommer huvudsakligen att samarbeta med två forskargrupper vid Chalmers, vilka leds av professorerna Eva Olsson samt Dag Winkler.

– Gästprofessuren är ett väldigt bra sätt att stärka samarbetet med utländska institutioner och forskare. Att jag nu lockas till Sverige för att forska tror jag kommer att sätta spår i Schweiz när det gäller diskussioner om hur man ska konkurrera om framstående forskare, säger Øystein Fischer.

Tage Erlanders gästprofessur instiftades 1981 av Sveriges riksdag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)