JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Larm om missförhållanden på mobilfabriker
Kemikaliehantering utan skyddsutrustning, lönenivåer som tvingar fram olagligt mycket övertid och otillbörligt motarbetande av facklig verksamhet. Det är tre typer av missförhållanden på asiatiska fabriker som anlitas av mobilindustrin, som uppmärksammas i en rapport från organisationerna SwedWatch och Fair Trade Center samt Svenska kyrkan. Rapporten är publicerad inom ramen för ett EU-finansierat projekt kallat Make IT Fair, som syftar till att öka allmänhetens medvetenhet om konsumentelektronikproduktion.

De två rättviseorganisationerna Swedwatch och Fair Trade Center har intervjuat anställda vid sex fabriker i Kina och Filippinerna som samtliga utför produktionsuppdrag åt minst en av de fem stora mobiltillverkarna - Nokia, Samsung, Motorola, LG och Sony Ericsson. På alla fabrikerna fann undersökningen ett antal missförhållanden, från dålig mat i kantinerna och obefintlig eller undermålig skyddsutrustning till olagliga övertids- och bötesregler och i ett fall polisbrutalitet under en arbetarprotest.

- IT-branschen framstår ofta som en oproblematisk bransch, men vår rapport visar att detta inte alls är fallet. Unga kvinnor betalar ett högt pris för de mobiltelefoner vi använder, och de har få möjligheter att påverka sin situation på grund av att fria fackföreningar ofta är förbjudna på fabrikerna, säger Swedwatch researcher Sara Nordbrand i ett pressmeddelande.

 

Ett av de största problemen enligt rapporten är de låga lönerna, som även om de följer lagar om miniminivåer är omöjliga att leva på vilket mer eller mindre tvingar fram mycket övertid. Det högt uppdrivna tempot gör också att arbetarna även om skyddsutrustning finns inte upplever att de hinner använda den. Rapporten menar att arbetarnas möjlighet att förbättra sin situation i stort sett är obefintlig eftersom fackföreningar motarbetas så konsekvent inom hela IT-sektorn. Prispressen från uppdragsgivarna försvårar också löneförbättringar, konstaterar rapporten.


Rapporten konstaterar att arbetstider på 10-12 timmar om dagen 6-7 dagar i veckan hör till vanligheterna, trots att det strider mot såväl lagar som internationella konventioner. I Kina säger lagen att 36 timmars arbete i veckan är max, därtill kan ytterligare 36 övertidstimmar i månaden beordras. Flera av fabrikerna i rapporten tillämpade regelmässigt över 100 timmars övertid i månaden.

De sex fabrikerna identifieras inte i rapporten, inte heller vem som äger dem. Dock hävdas att de är första eller andra ledets leverantörer. Uppgifterna om på vems uppdrag de arbetar kommer från intervjuer med de anställda och från medieuppgifter. Uppgifterna i rapporten samlades in 2006-2007.

Ledningarna för de sex fabrikerna och de fem mobiltillverkarna har i rapporten fått kommentera uppgifterna. Samtliga utom en som valt att inte svara hävdar att uppgifterna är överdrivna, och i flera fall hävdar företagsledningarna att missförhållanden har åtgärdats, något som dock rapporten inte lyckats verifiera.

Sony Ericsson, som utpekas som uppdragsgivare åt två av de sex fabrikerna, har valt att inte kommentera några specifika uppgifter i rapporten. Den ena av de två fabrikerna har företaget heller inte kunnat identifiera bland sina leverantörer. Men generellt säger Mats Pellbäck-Scharp, företagets ansvarige för "corporate sustainability", att man gått ifrån undersökningar och frågeformulär för att i stället arbeta tillsammans med sina leverantörer för att lösa de problem som upptäcks.

- Undersökningar som letar efter saker som inte står rätt till skapar en svår situation där den naturliga reaktionen från den som blir undersökt är att försöka klara sig undan reprimander snarare än att lyfta fram de problem som finns. De blir därtill i bästa fall en ögonblicksbild av läget, säger han i rapporten.

Sony Ericsson understryker att man därför fokuserar mer på utbildning och förståelse av fördelarna med ansvarsfullt företagande, det som på engelska kallas CSR, corporate social responsibility. Rapporten ifrågasätter dock i vad mån Sony Ericssons aktiviteter på området involverar även arbetarna, och vilken effekt dessa aktiviteter hittills haft.

Hela rapporten finns att ladda ned här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)