JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Problem med grafikkort kan gynna Tillförlitlighetsdagen
Ett lödproblem i en BGA-kapsel har orsakat stora bekymmer för en rad nyblivna ägare av pc från Dell och Hewlett-Packard med grafikkort från Nvidia. Enligt produktionskonsulten Lars Wallin är fallet en god illustration av problemen kring blyfria lödningar, något som ska diskuteras på Tillförlitlighetsdagen den 3 september.
Under sommaren har en rad nyblivna ägare av bärbara pc från Dell och Hewlett-Packard haft problem med att deras datorer vägrat starta och att skärmen utan förvarning slocknat. Felet visade sig ha någonting att göra med grafikkortet från Nvidia. Exakt vari felet består är ännu inte känt, men enligt en rad källor verkar det ha något att göra med hur grafikprocessorns BGA-kapsel lötts fast på grafikkortet.

Problemet yttrar sig som överhettning av grafikkortet. Men varken Dell, HP eller Nvidia kommer att byta ut några komponenter. I stället har man skickat ut en uppgradering av Bios-programmet som ökar hastigheten på fläkten. Vilket förvisso kyler av kortet mer, men samtidigt ökar fläktljudet och minskar batteritiden. Och det ger ingen garanti för att problemet inte återkommer, vilket upprört en del kunder som kräver att alla berörda pc återkallas och grafikkorten ersätts.

- Jag har inte betalat för en tjusig logisk bomb, skriver en kund på Dells hemsida.

Wall Street Journal drar paralleller till Intels problem med den beramade buggen i tidiga Pentiumprocessorer som år 1994 kostade halvledarjätten nära en halv miljard dollar att åtgärda. Men Nvidias chef Jen-Hsun Huang säger till tidningen att detta problem inte är jämförbart, eftersom det inte rör sig om defekta kretsar utan om ett lödproblem som bara uppstår i vissa konfigurationer på en smärre andel av produktionen.

Hur som helst kommer problemen att kosta Nvidia en rejäl slant. Kretsarna i fråga kostar 15-20 dollar per styck, och en reparation kostar omkring 400 dollar. Totalt har Nvidia i sin senaste kvartalsrapport budgeterat 196 miljoner dollar för att lösa problemen.

Just tillförlitlighetsproblem i lödningar är ämnet för konferensen Tillförlitlighet 2008, den 3 september på Stockholmsmässan i Älvsjö. Ciceronen där, produktionskonsulten Lars Wallin, är inte förvånad över Nvidias problem. Han menar att det är RoHS-direktivet och kraven på blyfrihet som är bovarna i dramat.

- Det finns tecken som tyder på att jakten på bly nu har kommit att slå mot kvaliteten och tillförlitligheten. Den högre omsmältningstemperaturen kräver sina offer. Och på ett eller annat sätt kommer det att drabba konsumenterna i slutledet, säger han.

Just komponenternas svagheter i blyfria processer är ett av ämnena på Tillförlitlighetsdagen. Lars Wallin undrar också hur de stora tillverkarna kommer att agera.

- Jag hoppas de tar till lobbysläggan och försöker påverka miljöknuttarna i Bryssel. Beslutet att ta bort blyet i elektronikprodukter kostar mer än det smakar, speciellt för miljön, säger han.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)