JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora förändringar i halvledartoppen
De fabrikslösa halvledartillverkarna avancerar stort medan europeerna NXP och ST tappar placeringar. Det framgår när analyshuset IC Insights rankar de 20 största tillverkarna av integrerade kretsar.

De tre största fabrikslösa halvledartillverkarna Qualcomm, Nvidia och Broadcom är alla stora vinnare i år med ökningar på 29 procent, 37 procent respektive 14 procent jämfört med första kvartalet 2007.

Tillväxten är så god att Qualcomm numera kniper tiondeplatsen och Broadcom tar sig upp till plats nummer 20.

Läget är det omvända för minnestillverkarna. Bland annat har Qimonda, Elpida, Spansion, Powerchip och Nanya åkt ut från listan. Det medför också att de 20 största företagen uppvisar en tillväxt på hela 11 procent medan den totala marknaden bara växt med 4 procent hittills i år.

IC Insights påpekar dessutom att siffrorna pumpats upp av den starka yenen och euron. Den senare har ökat med 14 procent medan yenen klättrat med 13 procent jämfört med värdet på dollarn under första kvartalet 2007.

Två av de tre europeiska företagen på listan tappar placeringar. Det är NXP som åker ned från en 11:e-plats till en 14:e plats. ST tappar en placering och landar på sjätteplatsen. Tilläggas kan dock att företaget knoppat av flashminnena i ett bolag ägt gemensamt med Intel.

Infineon är enda europeiska företaget som avancerar på listan. Företaget går från 12:e till 11:e plats.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)