JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norsk Jas blir bingo för norsk elektronik
Om Norge beställer Jas Gripen av Saab kommer mycket av elektroniken till dessa plan att göras i Norge. I Saabs utlovade motköp, för totalsummor motsvarande hela ordervärdet, ingår kommunikationsprodukter från Thales Norway och ett med Simrad samägt optronikbolag.
Saab har lämnat offert till den norska regeringen på 48 Jas Gripen av den senaste modellen, för leverans från och med 2016. Om offerten resulterar i en order lovar Saab motköp för drygt hela ordervärdet, och samarbete inom såväl militär och civil teknik med totalt affärsvärde i samma storleksordning, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Bland annat lovar Saab att Thales Norway ska få leverera utrustning för datalänkskommunikation, satellitkommunikation och den krypteringsutrustning som Nato kräver. Denna del är värd cirka 2 miljarder norska kronor.

Därtill lovar Saab att tillsammans med norska Simrad starta ett samägt bolag för utveckling, produktion och marknadsförning av en rad optronikprodukter. Bolaget ska också inbegripa ett kompetenscentrum för obemannade flygplan (UAV). Denna del av kontraktet är värt 6 miljarder norska kronor.

I löftena ingår också order till Natech i Narvik på produktion av kablage, paneler och annan elektromekanik till såväl Jas Gripen som andra militära produkter från Saab.

Den största delen av kontraktet rör dock själva flygplanet, där Kongsberg Defence & Aerospace erbjuds samarbete inom kompositproduktion samt utveckling och produktion av missiler under 10-15 år för totalt mer än 12 miljarder norska kronor. Även ammunitionsköp i Norge för en miljard kronor utlovas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)