JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft prisar Sicsforskare
Adam Dunkels på Sics har fått 2008 års Roger Needham-pris som delas ut av Microsoft Research och samfundet EuroSys.
Priset ges till en europeisk forskare vars doktorsavhandling anses vara ett exceptionellt och innovativt bidrag till datorsystemsforskningen. Prissumman är på 2 000 euro. Priset är uppkallat efter den brittiske datalogen Roger Needham som gjort banbrytande insatser inom området datasäkerhet.

– Roger Needham-priset är inte bara ett erkännande av mina forskningsresultat utan uppmärksammar också vikten av forskningsområdet inbyggda system, säger Adam Dunkels i ett pressmeddelande.

– Nittioåtta procent av alla processorer som säljs används i inbyggda system. Allt fler av dessa kommunicerar trådlöst. Att hålla sig i framkanten inom detta område är väldigt viktigt för konkurrenskraften hos europeisk industri.

Adam Dunkels är 29 år och har bland annat tagit fram en minimal IP-stack som används i inbyggda system, han har utvecklat det minimala operativsystemet Contiki och en programmeringsabstraktion döpt till Protothreads. Alla komponenter kan laddas ned som öppen källkod från Sics hemsida.

Adam Dunkels fick i februari 2008 även Chester Carlson-priset för sin forskning (länk). I kommande nummer av Elektroniktidningen, som utkommer i nästa vecka, publiceras en lång intervju med Adam Dunkel.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)