JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA-ambassadören gillar kiselkarbid
Den amerikanske ambassadören Michael Wood har utökat sin lista över så kallade cleantech-bolag med 8 nya namn, däribland kiselkarbidproducenten Norstel i Norrköping. Att vara med på Woods lista ökar möjligheten att komma i kontakt med riskkapitalbolag.

USAs sverigeambassadör Michael Wood är en stor vän av svensk miljöteknik och föreläser med jämna mellanrum för amerikanska riskkapital. Så skedde häromdagen i Boston, och enligt tidningen Ny Teknik är det amerikanska intresset stort.

- Det finns en enorm aptit i USA för svensk spjutspetsteknik inom bränsleteknikoch energieffektivisering, säger Wood till Ny Teknik.

Wood har sedan i fjol listat de i hans tycke mest intressanta bolagen. De 30 bolagen som fanns med på den första listan har idag utökats till 48. Bland de senaste åtta tillagda bolagen finns Norstel i Norrköping som tillverkar halvledarmaterialet kiselkarbid i en fabrik invigd 2006. Där görs kiselkarbidsubstrat för bland annat kraftkomponenter och vita lysdioder. Materialet används även för syntetiska diamanter.

Bakom Norstel finns bland andra finska Okmetic och de tre svenska riskkapitalbolagen Creandum, Eqvitec och Northzone, som tillsammans med Vinnova och Energimyndigheten satsat närmare 350 miljoner kronor på fabriken. Okmetic hävdade i höstas att utvecklingen i fabriken gick för sakta för dess smak, men enligt Norstels eldsjäl Asko Vehanen går allt enligt plan.

Kiselkarbidutvecklingen stöttades tidigare av ABB, men det företaget slutade stödja utvecklingen 2001.

Även stockholmsbaserade Transic som gör kraftkomponenter baserade på kiselkarbid finns med på Woods lista.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)