JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SiRF lägger ner sin utveckling i Stockholm
Den amerikanska GPS-kretstillverkaren SiRF har ekonomiska problem. Konsekvensen är att utvecklingen i Stockholm läggs ner, liksom företagets verksamhet i San Fransisco. Sammanlagt ska sju procent av de anställd i världen sägas upp.
Amerikanska SiRF har haft en mycket motig början på detta år. Omsättningen under årets första kvartal låg runt 20 procent lägre än förväntat och börsvärdet har rasat från cirka 25 dollar i januari till dagens notering under 5 dollar.

En konsekvens av detta är att företaget nu säger upp sju procent av sina 740 anställda, däribland 35 personer i Stockholm. Planen är att verksamheten i Stockholm samt San Fransisco ska vara avvecklad innan utgången av september.

– Vi fick beskedet för två dagar sedan, säger Johan Tingsborg, vd på SiRF Technologys svenska dotterbolag.

Sedan dess har han jobbat hårt med att hitta en lösning för det svenska bolaget, som är specialiserat på att utveckla radiodelen i SiRF:s produkter. Konstruktörerna i Stockholm har på senare år utvecklat rf-delar till GPS-kretsar, men också tagit fram delar för DVBH.

– Vi har en mycket stark kompetens inom detta område och ett vasst team. Därför ser vi också att det finns idé att försöka driva detta vidare i en annan form, med andra kunder och annat ägande, säger Johan Tingsborg.

Han menar att den tekniska kompetensen som de svenska ingenjörerna besitter är efterfrågad och att gruppen i sig har ett större värde än varje individ för sig.

– Jag har lyssnat runt för att höra efter intresset för att driva verksamheten vidare och responsen är bra. Däremot är det för tidigt att efter två dagar tala om de exakta juridiska formerna för detta, säger Johan Tingsborg.

Det var för tre år sedan som den svenska rf-specialisten Kisel Microelectronics köptes av SiRF för närmare 230 miljoner kronor och blev ett svenskt dotterbolag. Uppköpet var ett sätt för det amerikanska bolaget att få kompetens för kommunikationskretsar, då det svensk företaget fungerat som utvecklingshus, och gjort radiokonstruktioner åt andra företag, bland annat för radioteknikerna Bluetooth, Wifi, GSM och UWB.

Kisel Microelectronics bildades i sin tur 1999 av utbrytare från Ericsson under namnet Bluechip.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)