JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson säljer företagsväxlarna
Ericsson säljer sin enhet för företagsväxlar (PBX) till kanadensiska Aastra Technologies för 650 miljoner kronor. Cirka 630 anställda, varav 360 i Sverige, får därmed ny arbetsgivare.
I fjol sålde Ericsson företagsväxlar för 3 miljarder kronor, vilket gjorde företaget till ett av de ledande på marknaden. Nu säljs alltså verksamheten till kanadensiska Aastra för 650 miljoner kronor, vilket enligt ett pressmeddelande innebär en reavinst på 200 miljoner kronor. Ericsson drar sig inte tillbaka från marknaden helt och hållet - företaget kommer dock framöver som en del av multimediesatsningen att sälja sina nätbaserade företagslösningar genom operatörer och tjänsteleverantörer i stället för direkt till slutkund.

Ericsson motiverar affären med att företagsväxlar ligger utanför kärnaffären, alltså försäljning till telekomoperatörer och tjänsteleverantörer. Därtill konstaterar bolaget att marknaden för företagsväxlar håller på att konsolideras, och Aastra kan tillsammans med Ericssons produkter då få en ledande position.

Affären ska slutföras i april, under förutsättning att berörda konkurrensmyndigheter ger sin välsignelse.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)