JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. God jul och extra läsning
Sugen på extra helgläsning? Inför julhelgen plockade vi på Elektroniktidningen fram några artiklar ur årets skörd som vi tycker sammantaget ger en bra bild av det gångna året. Håll till godo och ha en riktigt skön helg så ses vi 2008.
Nästa år rivstartar med mässan Elektronik/EP, där vi på Elektroniktidningen förstås har stora förhoppningar på vår satsning Showcase Sweden (länk) , den mötesplats vi skapar för ungdomar och elektronikindustrin. Hit kommer företag som Sony Ericsson, Saab, Bombardier, Autoliv, Flir och Micronic för att träffa gymnasieungdomar och teknologer från hela Mälardalen.

Digital kraft har varit en av de hetaste frågorna inom strömförsörjning under året. Vi skrev om fenomenet redan i nummer 1: Digital kraft ligger i luften (länk).

I slutet av januari presenterade Vinnova sin kartläggning över den svenska elektronikindustrin (länk) . Elektroniktidningen var först ut att publicera den, först på webben och sedan en uppdaterad version i tidningens februarinummer. I samma utgåva fanns också en intervju (länk) med Mats Danielsson , Sectras grundare, om vikten att räkna varenda foton för att diagnosticera bröstcancer så bra som möjligt.

Jättetelekommässan 3GSM, som nästa år döper om sig till Mobile World, besökte vi förstås. Och fick bland mycket annat en längre intervju med Ericssons tekniske direktör Håkan Eriksson, som stack ut hakan rejält (länk) . I intervjun, publicerad i mars, sa han bland annat att Wimax är en historisk parentes och att DVB-H är en orimligt dyr teknik för mobil-tv.

Papperselektronik och IPTV var två av årets mest omdiskuterade nya tekniker, i helt olika delar av det stora fältet elektronik. Vi behandlade båda områdena i vårt majnummer. Göte Andersson skrev att IPTV var ett teknikskifte i klass med mobiltelefonin (länk) . Och såväl dagsläget som framtiden för den ytterst lovande tekniken att trycka elektronik på papper (länk) beskrevs utförligt i samma utgåva.

Vad ska vi egentligen med mässor till, och hur vill vi ha dem framöver i den här branschen? Den frågan debatterades i en rundabordsdiskussion en vacker junidag på Elektroniktidningens redaktion. Resultatet (länk) publicerades i juniutgåvan, i sällskap med Komponenttoppen, vår traditionella översikt över komponentdistributörernas utveckling (länk) .

I juni kom också beskedet över vad som måste kallas årets nedläggning i Sverige. Infineon bestämde sig för att avveckla sin FoU-verksamhet i Kista (länk) . Därmed skrevs sista kapitlet i historien om det som en gång var en stolt halvledarsatsning på Ericsson.

På den stora konstruktionsmässan DAC i San José var den stora nyheten ur svensk synvinkel att Hardi Electronics köptes upp av Synplicity. En längre intervju (länk) med Lars-Eric Lundgren , Hardis vd och en av företagets grundare, publicerades i nummer 8. I samma tidning gjorde vi en exposé över några av Sveriges coolaste FPGA-användare (länk). Och rapporterade om storbråket mellan Naturvårdsverket och det 50-tal företag i branschen som dömdes för brott mot Weee-bestämmelserna (länk) .

Att den svenska militären inte alls är så pank som ofta framgår i medierna var något vi skrev om i vårt temanummer om militärelektronik i september. Bland annat spenderas en hel del pengar på att våra soldater ska bli pionjärer inom mjukvarustyrd radio (länk) .

En av höstens intressanta dueller stod mellan Ericsson och Intel. Ericsson var huvudsponsor på Intels utvecklingsforum. Ändå gjorde de sitt bästa för att döma ut varandras teknik (länk) . Reportaget publicerades i vårt novembernummer, där vi även konstaterade att de svenska kontraktstillverkarna hade ett riktigt bra år (länk).

Och så gjorde vi ett reportage hos en av Sveriges okändaste sensorstorheter - Senseair i Delsbo (länk) .

Hoppas läsningen blir god och givande, och att vi ses igen efter helgerna. Nyhetsbrevet kommer åter den 7 januari, och magasinet den 22 januari.

Vi på Elektroniktidningen önskar härmed alla läsare och annonsörer en riktigt god jul och ett gott nytt år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)