JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 300 miljoner till mobilforskning i Lund
Ericsson och Sony Ericsson vill säkra forskningen på Lunds Tekniska högskola. Ett tekniskt kluster – Mobile Heights – kring trådlös kommunikation och mobila tjänster håller på att ta form. Och redan efter årsskiftet drar verksamheten igång i två forskningscentrum på LTH, ett för halvledarkonstruktion och ett för mobiltelefontillämpningar.
– Vi har fått okej från Vinnova att dra igång två forskningscentrum på Lunds Tekniska Högskola som även berör Blekinges Tekniska högskola. Vi kör igång i januari, säger Lars Tilly, forskningchef på Ericsson Mobile Platforms.
Image
Lars Tilly

Under snart ett år har Ericsson och Sony Ericsson jobbat på att få till ett tekniskt kluster och en utökad forskningsverksamhet med basen på Lunds Tekniska Högskola. Hittills har Region Skåne och flera företag nappat på idén. Bland finansiärerna finns Infineon, UMC, Cadence,  ABB, Perlos och UiQ Technology, förutom Ericsson, Sony Ericsson, Region Skåne, Vinnova och de två tekniska högskolorna.

– I en första fas har vi säkrat en budget på 10,5 miljoner kronor per år i tio år för mjukvarucentret, medan motsvarande summa för halvledarcentret är 17,2 miljoner kronor per år, säger Lars Tilly.
 
Av dessa pengar står Vinnova för 1,75 miljoner per år och centrum, medan lärosätena bidrar med 3,5 miljoner.

– Men detta är bara början. Vi räknar med att få med flera företag. Målet är att varje forskningscentrum ska ha en budget på 20 miljoner per år på sikt och sysselsätta ett 20-tal doktorander vardera, säger Lars Tilly.

Ser man på hela satsningen tror han att de två forskningscentrumen – ”System Design on Silicon” och ”Embedded Applications Software Engineering” – ska ge cirka femtio nya jobb och att hela klustersatsningen, Mobile Heights, kommer att kunna generera mer än tusen nya arbetstillfällen på några års sikt. Klustrets huvuduppgift blir att marknadsföra mobilteknik, inom hårdvara, mjukvara och tjänster, mot studenter, andra samarbetspartners och politiker.

– Duktiga forskare i dynamiska miljöer, där högskola och industri möts, är centrala för att kunna öka antalet studenter och doktorander vid bland andra LTH, säger Mats Lindoff, teknisk chef på Sony Ericsson.

För Ericsson och Sony Ericsson bottnar också hela engagemanget i att företagen måste säkra sin kompetensförsörjning framöver och även forskningen på Lunds Tekniska högskola. Under senare år har högskolan haft svårt att rekrytera nya studenter och att få anslag till sin forskning, vilket oroar de två företagen. Och vid årsskiftet avslutas det av Vinnova finansierade halvledarcentrumet CCCD.

– Vi har varit mycket positiva till forskningen där. Vi har fått flera kompetenta medarbetare därifrån och värdefulla forskningsresultat, säger Lars Tilly.

Men nu tar alltså istället ett nytt halvledarcentrum vid.

– Vi kommer att använda Vinnovas modell på forskningen vid centrumet, även om forskningen får lite ny inriktning. Framåt kommer mobiltekniken att handla om högre beräkningskapacitet, mer minne, högre bithastighet i nätet och att skapa nya användningsområden. Det måste fram lösningar som hantera högre datamängder på ett effektivare sätt, säger Lars Tilly.  

Samtidigt tillägger han att de två forskningscentrumen ska samarbetet kring systemtänkandet vid utveckling av framtidens mobiltelefoner. Det kan exempelvis handla om tvärprojekt där man forskar kring hur olika funktioner bäst realiseras, i hårdvara eller mjukvara.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)