JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth SIG valde Intels ultrabredband
Det blev Intelstödda Wimedia Alliance som drog längsta strået när Bluetoothorganisationen SIG valde teknik för ultrabredbandsutveckling. Beslutet innebär att en standard för 150 gånger snabbare Bluetooth kan vara klar hösten 2007.

Två organisationer har länge stridit om vems teknik som ska väljas när Bluetooth SIG – den organisation som äger varumärket Bluetooth – avgör framtiden för ultrabredband, UWB. Nu har Bluetooth SIG valt sida, och det blev Wimedia Alliance, som stöttas av bland andra Intel, Texas Instruments, ST Microelectronics, Sony, Nokia och Microsoft. Till Wimedias tillskyndare hör även CSR som valde sida helt nyligen (länk).

Med UWB kan Bluetooth på sikt nå datatakter kring 480 Mbit/s, alltså mer än hundrafemtio gånger snabbare än idag. Huruvida den hastigheten nås i första UWB-standardversionen återstår att se. Målet som presenterades av Bluetooth SIG är mer kvalitativt – att Bluetooth ska stödja videoöverföring med hög kvalitet, hifi-ljud, streaming och snabb överföring av filer.

Bluetooth SIG och Wimedia Alliance ska nu tillsammans arbeta för att ta fram den nödvändiga standarden. Bluetooth SIGs chef Michael Foley understryker att det kommer att ta sin tid.

– Vi räknar med att ha specifikationen klar i början av 2007 och prototyper framme i tredje kvartalet. Standarden blir inte komplett förrän i fjärde kvartalet nästa år, sa han på en webbkonferens tidigare idag.

Därefter ska produkter som följer standarden kvalificeras av Bluetooth SIG, en process som också kan ta ett antal månader eller i värsta fall ett halvår. Så de första UWB-Bluetoothprodukterna kommer alltså att nå marknaden tidigast om två år.

Michael Foley tror också att fler radiotekniker kommer att kunna samspela med Bluetooth i framtiden.

– Förutom Wimedia Alliance har vi sedan länge jobbat med Wifi Alliance, för att Bluetooth ska kunna samexistera med wlan. I framtiden tror jag vi också kommer att jobba med NFC (Near Field Communication) och med Zigbee, sa han.

Det är en liten tröst för Freescale, som satsat stort på Zigbee. Freescale är också en av de ledande aktörerna bakom UWB Forum, den organisation som nu fick sträcka vapen för Wimedia Alliance. UWB Forum stöttas även av bland andra Motorola, Lucent, Flextronics och Vodafone.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)