JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk domare fruktar programpatent
En brittisk domare inom området intellektuell egendom, blandar sig i debatten kring programvarupatent: ”Behövs de verkligen?”
”Var finns beviset för att vi behöver patent på programvara?”  

Det undrar Robin Jacob, brittisk domare och expert på lagar kring IP (intellektuell egendom). Nättidningen ZDNEt har refererat ett föredrag han nyligen höll på Society for Computers and Law i London.

Frågan är aktuell i ooch med att EU nu återigen drar igång arbetet med att stifta gemensamma EU-lagar för patentering av programvara.

Robin Jacob är kritisk mot USA:s patentsystem som redan idag tillåter programvarupatent.

- USA anser att allt under solen, konstruerat av människohänder, ska kunna patenteras. Det sker under rubriken affärsmetoder. Såvittt jag förstår det kunna täcka in en ny förbättrad metod att stapla apelsiner på tunnor.

Ett av de stora bekymren med programvarupatent, enligt Robin Jacob, är att undersöka förekomsten av tidigare arbeten, prior art.

- Det påstås att det kommer att ordna sig, att [undersökningen] i sinom tid kommer att vara en enkel sak - men jag tror inte på det.

- Om man tittar på de luddiga patent som beviljats i USA inser man att det kommer att bli mycket svårt att förhindera de mest triviala saker från att patenteras, säger Robin Jacob.

Han säger sig vara tacksam över att hittills själv som domare ha sluppit ta ställning i något mål som rört programvarupatent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)