JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre expertartiklar om fordonselektronik
Nummer 13/2005 av Elektroniktidningen innehåller tre expertartiklar på temat fordonselektronik och inbyggda system. Det är Erik Hagersten, Lars Albertsson och Jakob Engblom som skriver om parallella program, Jack E. Wojslawowicz och Jim Gillberg som skriver om styrelektronik för tändstift och Alan Moore som skriver om UML-diagram för systemingenjörer.
Parallella program ger paradigmskifte
Av Erik Hagersten KTH, Lars Albertsson SICS och Jakob Engblom Virtutech
De senaste 20 årenhar de flesta system har klarat sig med en enda processor. Om prestanda var för låga kunde man vänta på en snabbare.
Nu har trenden brutits. Klockfrekvenserna ökar inte längre. Processortillverkarna har istället börjat placera flera processorkärnor på ett chip för att höja prestanda. För maximal prestanda måste man skriva kod som använder flera processorer parallellt.

Gnistrande smarta tändstift
Av Jack E. Wojslawowicz och Jim Gillberg, Fairchild
Krav på exaktare och tillförlitligare styrning av tändspolar och krympande storlekar har lett till en trend att placera cylinderspolarna direkt vid tändstiftet. Metoden kallas "Coil on Plug" (COP) och har fördelen att den eliminerar de dyra högspända tändkablarna - med sin höga felfrekvens är de tändsystemets sista problembarn.

UML-diagram för systemarkitekturer
Av Alan Moore, Artisan Software Tools
UML (Unified Modeling Language) används av majoriteten av alla programvaruutvecklare. Men språket har en inriktning som skrämmer bort många systemingenjörer. Därför föreslog styrgruppen Object Management Group (OMG) i mars 2003 en systemteknisk version av UML. Den ska stödja modellering av både maskinvara, programvara, data, personal, rutiner och resurser.

============================================================
Image I varje nummer publicerar vi 3-4 artiklar skrivna av teknikexperter från industrin eller högskolan. Artiklarnas innehåll bestäms av det aktuella temat i ett visst nummer. De ska beskriva tekniktrender inom temat och samtidigt belysa för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Artikeln ska vara nyskriven, på svenska, och får inte tidigare ha varit publicerad här i landet. Texten ska vara mellan 5000 och 8000 tecken lång och ha 2-4 illustrationer med förklarande text. Bild och presentation av författaren behövs också.

Om du har förslag på en lämplig artikel - skicka text eller ett kort synopsis till Anna Wennberg, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., eller ring 08-796 66 21. Vi behöver ditt utkast senast fem veckor före publicering.

När en artikel skickats in för påseende får Elektroniktidningen rätten att publicera den i såväl tryckt som elektronisk form. Elektroniktidningen förbehåller sig rätten att välja ut och refusera texter och att förtydliga och utrymmesanpassa texterna.

Elektroniktidningen översätter inte artiklar. Däremot hjälper vi gärna till med att förmedla kontakt med översättare som har erfarenhet av att översätta texter om elektronik från engelska till svenska.

 Nummer 15 med temat optoteknik har absolut sista dag för bidrag den 8 november
Nummer 1/2006 med dubbeltemat Ericsson/Trådlöst o RF har absolut sista dag för bidrag den 1 december
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)