JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Staffan Skogby:
En heldag i Göteborg för programvarubranschen
Lindholmen Software Day är ett årligt återkommande event i Göteborg under en dag för programvarubranschen. I år var eventet den 29 maj på Lindholmen Science Park.

Programmet omfattade två affärssessioner och två tekniska sessioner parallellt under dagen. På eftermiddagen vara det dessutom fyra workshops med Hack an E-bike, Cybersecurity, AR KIT (Augmented Reality) och ”virtual vehicle”.  Dessutom fanns ett tjugotal montrar med företags- och produktpresentationer. 

I den inledande sessionen tyckte jag Volvo Cars var det mest intressanta då man beskrev strategin för att erbjuda appli­kationer i fordon. Strategin är att välja öppna applikationsplattformar baserat på ett samarbete med Google. 

Bland andra intressanta föredrag under dagen handlade ett om Ericssons syn på transformationen av telekomnäten och hur distribuerade noder ska fungera. Det hölls av Azimeh Sefidcon, som för närvarande är forskningsledare och chef för molnsystem och -plattformar på Ericsson där hon satsar på att förutsäga och bygga den framtida tekniken. Föredraget beskrev hur nätarkitekturen kommer att utvecklas med distri­buerade plattformar. Plattformarna består både av program och maskinvara. 

Ett annat högaktuellt område beskrevs av Daniel Åsljung som är industriell doktorand vid Zenuity, och bedriver forskning om högautomatiserad körning. Dessförinnan hade han en liknande roll på Volvo Cars (2014–2017). För närvarande bedriver han en doktorandstudie i Mekatronik och hans forskning fokuserar på att utveckla nya metoder för säkerhetsvalidering som kan användas för självgående fordon. Föredraget presenterade metoder för att göra massiv testning av autonoma fordon genom automatiserad testning. 

Intressant var också föredraget och demonstrationen som professor Benoit Baudry från KTH höll. Han beskrev en metod för att utöka antal testfall genom att generalisera testfall till att bli mer omfattande. Han gjorde en demonstration av hur omfattande en web-browser kunde vara genom att visa interaktionen med web-browsern (Chromium som är öppen källkod) och en applikation som Spotify. Syftet var att demonstrera hur man går in i källkoden och generalisera testfallen.

Staffan Skogby

SER-ordförande

Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)