JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göte Andersson: Kan Volte rubba Apple?

Göte Andersson: Kan Volte rubba Apple?

År 2007 siktade telekomindustrins systemleverantörer på att ersätta den kretskopplade tekniken i fasta och mobila nät med IMS-system (IP Multimedia Subsystem) som hanterar signaleringen.
Men de stora operatörerna var inte beredda att investera i ny teknik, den ekonomiska krisen 2008–2009 och det breda genombrottet för smarta telefoner stod i fokus.

År 2010 fattade mobiloperatörernas globala organisation GSMA beslut om en gemensam standard för att införa IMS och IP-telefoni i mobilnäten. Standarden heter Voice over LTE (Volte). GSMA har också vidareutvecklat tjänstestandarden RCS (Rich Communication Suite) som nu har kommit upp i version 5 redan innan den lanseras kommersiellt i stor skala i år.

När LTE-näten nu snabbt byggs ut för att klara efterfrågan för mobilt bredband behövs en telefonitjänst för 4G-abonnenterna. Lösningen är 4G-telefoner med kretskopplad telefoni (Circuit Switched Fall Back) och den långsiktiga lösningen är Volte. Volte blir sedan motorn för att införa standardiserad IMS-baserad IP-telefoni i global skala.

Med öppna standarder så ökar konkurrensen och Apples position försvagas. Vi får se om det hela går i lås 2012–2013.

Läs artikeln här: "Volte ger mobilindustrin befälet över tjänstemarknaden"
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)