JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ITU tar fram standard som garanterar samtrafik mellan 3G-nät
Nya globala standarder från Internationella Teleunionen, ITU, skall garantera samtrafiken mellan UMTS (WCDMA), cdma2000 och det fasta telenät. Redan 2002 skall en hel rad nya standarder bli klara, om allt går enligt planerna.
- Vår viktigaste uppgift är att klara samtrafik (roaming) mellan UMTS och cdma2000 (Ansi41), säger John Visser, ordförande i ITU-T Special Study Group on IMT-2000 and Beyond, till Elektroniktidningen.

En uppenbar fördel med detta slag av samtrafik är att amerikanska cdma2000-abonnenter kan köpa terminaler som nyttjas både i hemnätet och när de kommer till Europa eller Asien. Detta gör det också lättare för amerikanska cdma2000-operatörer att konkurrera med UMTS-operatörer.

Det globala genomslaget för WCDMA gör det dessutom allt viktigare för den industri som valt andra tekniska standarder att etablera samtrafik.

Standardiseringen av UMTS (WCDMA) drivs idag inom 3GPP (Third Generation Partnership Project) och inom denna organisation samlas den industri som står bakom GSM, amerikanska TDMA/IS136 och japanska PDC, tre av världens fyra stora mobilnätstandarder.

Det konkurrerande alternativet är 3GPP2 som svarar för cdma2000 och där finns de företag som står bakom den amerikanska mobilnätstandarden IS95, även kallad cdmaone.

Många utanför

John Visser påpekar dessutom att en rad länder i världen står utanför 3GPP. Det gäller bland annat Australien, Indien och afrikanska länder. Dessa vill inte införa 3G-standarder som enbart är specificerade av 3GPP.

- De vill ha ITU-standarder för sina 3G-nät, säger John Visser.

3GPP utvecklar kontinuerligt nya versioner av UMTS-standarden. Den första versionen kallas Release99 och de första kommersiella UMTS-näten baseras på Release99. Release00 har sedan dessa utvecklats och den tredje kommersiella versionen av UMTS-standarden (som nu döps till Release 5) blir klar i slutet av 2001. ITU:s nya studiegrupp står därför inför ett omfattande arbete.

- Målet är att göra ITU-standarder av alla 3GPP-releaser, säger John Visser som arbetar hos Ericssons konkurrent Nortel.

Täcker inte allt

Det finns också områden på 3G-fältet som 3GPP inte täcker in och även där ser ITU-gruppen nya uppgifter. Det återstår dock att se hur viktig den nya ITU-gruppen blir. Svenska experter uppger till Elektroniktidningen att det finns ett behov av att göra ITU-standard av de specifikationer som kommer från 3GPP.

I UMTS finns en speciell funktion som kallas Virtual Home Environment (VHE). I VHE anges den tjänsteuppsättning som tilldelas en enskild användare. När samtrafik mellan 3G-näten skall klaras är en mycket viktig uppgift att standardisera hur en enskild 3G-tjänst hanteras. Samtrafikstandarder kan ge ange hur cdma2000 eller ISDN skall klara en multimediakonferens från UMTS-nätet.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)