JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stefan Löfven, var finns såddfinansieringen och Vinnova?

Stefan Löfven, var finns
såddfinansieringen och Vinnova?

När statsministerns nyinstiftade innovationsråd träffas på Harpsund idag saknas två viktiga komponenter som behövs för att stärka Sverige innovationsförmåga och därmed konkurrenskraften, det verk som har till uppgift att göra just dettta – Vinnova – och det gödningsmedel som det är skriande brist på – såddfinansiering.
Vill man vara positivt sinnad kan man gissa att Stefan Löfven inte gör någon skillnad på riskkapital och såddfinansiering när han i en debattartikel i Dagens Industri idag skriver att det saknas riskkapital i Sverige. Alla som försökt starta ett företag utgående från ett forskningsresultat eller en innovation kan intyga att det är två skilda världar. De ofta utskällda riskkapitalisterna sysslar inte med såddfinansiering; de första pengarna som behövs för att testa idén, skriva en affärsplan och ta fram en prototyp.

Riskkapitalet kliver in i ett senare skede när företaget kan bevisa att tekniken fungerar, att det finns en marknad med potentiella kunder som är villiga att betala för produkten. Utan såddfinansiering kommer man inte till stadiet att det behövs riskkapital.

Därmed inte sagt att det finns riskkapital i överflöd, även de som klarat av steg ett brukar intyga svårigheterna att ta in fem, tio, femton miljoner för att komma vidare.

Intressant att notera är också att Vinnova får underkänt av Löfven. Eller hur ska man annars tolka hans formulering i Dagens Industri:

”Att regeringen nu inrättar ett nationellt innovationsråd är ett av flera viktiga steg för att bryta den negativa utvecklingen. Innovationsrådet ska vara ett rådgivande organ. Tanken är att utifrån ett helhetsperspektiv få fram förslag och idéer som leder till bättre samordning och effektiviseringar så att alla de vardagshjältar som skapar morgondagens produkter, tjänster och företag får bättre förutsättningar. Men också att fler kan ta steget att bli företagare eller arbeta med innovationer på sin arbetsplats.”

Vinnova lägger 150 miljoner per år på just innovationer, via programmet ”Innovationsprojekt i företag”. Trots det finns den som borde ha bäst grepp om innovationsklimatet i Sverige inte med i Löfvens innovationsråd, Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren. Vill man kritisera sammansättningen kan man också konstatera att fordonsindustrin saknar representation, liksom sjukvårds- och hälsovårdssektorn.

De tio ledamöterna i innovationsrådet 2015:
Ola Asplund, senior adviser på IF Metall
Mengmeng Du, global marknadsdirektör på Spotify
Charles Edquist, professor i innovation, Lunds universitet
Pam Fredman, rektor, Göteborgs universitet
Darja Isaksson, it-entreprenör, webbyrån Ziggy
Johan Rockström, professor miljövetenskap
Karl-Henrik Sundström, vd Stora Enso
Jane Walerud, affärsängel
Hans Vestberg, vd Ericsson
Carola Öberg, projektledare Innovationsfabriken i Gnosjöregionen

Från regeringen:
Magdalena Andersson (S), finansminister
Mikael Damberg (S), näringsminister
Åsa Romson (MP), vice statsminister
Helene Hellmark Knutsson (S), forsknings- och högskoleminister
Stefan Löfven (S), statsminister

Stefan Löfvens debattartikel finns här (länk).
   
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)