JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Ett vävt tyg som skapar elektricitet när det sträcks eller utsätts för tryck – det har forskare på Chalmers, Textilhögskolan i Borås och Swerea IVF utvecklat tillsammans. I dagsläget kan tyget alstra tillräckligt med energi för att tända en lysdiod, skicka trådlösa signaler eller driva exempelvis en digital klocka. Nu är det upp till industrin att ta vid.

Forskarna utnyttjar den piezoelektriska effekten, alltså att mekaniskt arbete omvandlas till elektrisk laddning. De har skapat en textil genom att väva ihop en piezoelektrisk tråd med en elektriskt ledande tråd.

Anja Lund

– Den piezoelektriska tråden utgörs av ett piezoelektriskt skal runt en elektriskt ledande kärna. Tråden och den yttre ledande tråden blir till en seriekopplad elektrisk krets, säger Anja Lund, forskare på Chalmers i ett pressmeddelande.

Varje tråd består av 24 fibrer tunna som hårstrån. Tråden blir mer effektiv när fibrerna utsätts för vätska eftersom det skapar bättre elektrisk kontakt mellan dem.

Forskarna har skapat en mjuk och följsam textil genom att väva ihop en piezoelektrisk tråd med en elektriskt ledande tråd.

Enligt forskarnas bedömning är tekniken i princip redo för produktion. Nu är det upp till produktutvecklare inom industrin att hitta på hur tekniken kan tas tillvara på bästa sätt.

Priset på materialet är jämförbart med priset på Gore Tex. Och tråden kan vävas i industrivävstolar samt kan masstillverkas.

Den piezoelektriska tråden utgörs av fibrer med piezoelektriskt skal (rosa) runt en elektriskt ledande kärna (svart). Textilen bildar en seriekopplad elektrisk krets där piezoelektriska trådar är sammanvävda med elektriskt ledande trådar (blåa).

För att demonstrera funktionen hos textilen använder forskarna den i axelremmen på en väska.

– Ju tyngre väskan är packad och ju större del av väskan som består av vår väv, desto mer energi får vi ut. När vår väska lastas med 3 kilo böcker får vi ut 4 mikrowatt. Det räcker för att tända en lysdiod.

– Genom att göra en hel väska i vår textil skulle vi kunna få tillräcklig energi för att skicka trådlösa signaler, förklarar Anja Lund i samma pressmeddelande.

Idag har forskningsresultatet publicerats i Nature Partner-tidskriften Flexible Electronics (länk).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)